Na studie terug naar Almelo? Zo denken geslaagden daar zelf over

videoALMELO - Met een Graduation Party paait ‘Almelo’ haar geslaagde havisten en vwo’ers. In de hoop dat ze na hun vervolgstudie terugkeren naar de gemeente. Voor de tieners zelf is het vooral een leuk feestje. En later terug naar Almelo? „Ik denk het niet.”

Terwijl andere kersvers geslaagden een dansje wagen of samenklonteren op één van de bankjes op het terras van het Theaterhotel, geven Mart Harmsen (18) en Maeve Smits (18) elkaar een kus. De twee vormen een stel en zijn allebei geslaagd voor vwo 6. 

Na het harde werken is het nu tijd om te genieten. Voor Mart en Maeve betekent dat: genieten van elkaar.

Wethouder Alex Langius spreekt de hoop uit dat de knappe koppen uit Almelo na hun studie terugkeren naar de gemeente: „Jullie gaan nu uitvliegen. Ik hoop dat jullie in die opleidingen dat opdoen dat jullie zoeken, namelijk kennis en inzicht. En dat - dat is het belangrijkste - dat jullie met die kennis en dat inzicht weer terugkomen naar deze stad en deze gemeente.” Dat is ook precies de wens van de organiserende Stichting UitAlmelo.nl.

Studeren? Reizen!

Maar Mart en Maeve hebben andere plannen. „We nemen een tussenjaar: deels werken en deels reizen”, zegt Maeve. „We willen samen een rondreis maken. Door Oost-Europa. Het voormalige Joegoslavië misschien. Al trekt Egypte ons ook erg.”

En daarna? „Ik wil iets met dieren gaan doen, het liefst met bedreigde dieren. Het lijkt me sterk dat ik dan in Almelo terugkom”, zegt Mart, die in Hezingen woont. De Almelose Maeve weet het nog niet. „Misschien iets met milieu of geschiedenis. Maar of dat in Almelo is? Ik denk het niet. De grootste bedrijven zitten nou eenmaal niet hier.”

Of andere geslaagden na hun studie wél terug naar Almelo willen? Jennifer Herrema, Nour Ben Hammouda Aysenur Demirel spreken zich uit in de video (boven). 

Volledig scherm
© Frans Nikkels
Volledig scherm
© Frans Nikkels
Volledig scherm
© Frans Nikkels
Volledig scherm
© Frans Nikkels

Almelo e.o.