Na Turks protest Almelo aanvallen in IJmuiden en Rotterdam

ALMELO - In een sfeer van intimidatie is in juni een reeks van aanslagen gepleegd op Turkse moskeeën in het westen van het land. Die sfeer is ontstaan na het protest in Almelo van Turkse Nederlanders tegen het Armeense genocide-monument.

Dat laat de ambassadeur Sadik Arslan via zijn woordvoerder weten in zijn antwoord op vragen van De Twentsche Courant Tubantia.

Brief aan CdK Bijleveld

Arslan uitte eerder zijn zorgen in een brief aan de Overijsselse commissaris van de Koning Ank Bijleveld. Hij schreef dat er na het protest op 1 juni in Almelo opmerkelijk veel aanslagen zijn geweest. Maar de ambassadeur noemde ze niet.

In een schriftelijke reactie op onze vragen verduidelijkt woordvoerder Emrullah Akgündüz wat de ambassadeur bedoelt. De aanvallen vonden in het westen van het land plaats. Op 9 juni werd er brand gesticht in een van de lokalen van de Anadolu-moskee in Rotterdam. Op 14 juni werd bij de Kuba-moskee in IJmuiden een varkenskop gevonden. Op 23 juni vielen vier mannen dit gebedshuis binnen en intimideerden ze mensen, zowel psychisch als fysiek. In deze periode kreeg een ‘Nederlander van Turkse origine die betrokken was bij de organisatie van de protestmanifestatie een telefoontje waarin hij met de dood werd bedreigd’.

Geen directe link

Akgündüz stelt dat de ambassade natuurlijk niet een directe link legt tussen deze aanvallen en het in gebruik nemen van het monument. Hij legt uit dat waakzaamheid geboden is omdat de aanslagen plaatsvinden in een periode met ‘een campagne’ van kwaadsprekerij tegen de Turkse gemeenschap in Nederland in de politiek en in de media.

  1. In dit wijkcentrum in Almelo hebben de tafeltennissers hun eigen bar
    PREMIUM
    Achter de toog

    In dit wijkcen­trum in Almelo hebben de tafelten­nis­sers hun eigen bar

    ALMELO - „Ik wil je niet teleurstellen, maar het gaat er hier niet zo aan toe als in de Schelf hoor!”, zegt Mike Stokkelaar (47) meteen. De beheerder annex barman van De Trefhoek in het Sluitersveld refereert aan een artikel dat eerder in deze rubriek te lezen was, over het wijkcentrum in de Schelfhorst. Dat werd vanwege anekdotes over een vrijend stelletje in de gang, bakstenen die door de ruiten vlogen tijdens het klaverjassen en schreeuwende gasten door de verslaggever van deze krant omgedoopt in gekste wijkcentrum van Almelo.

Almelo e.o.