Na Turks protest Almelo aanvallen in IJmuiden en Rotterdam

ALMELO - In een sfeer van intimidatie is in juni een reeks van aanslagen gepleegd op Turkse moskeeën in het westen van het land. Die sfeer is ontstaan na het protest in Almelo van Turkse Nederlanders tegen het Armeense genocide-monument.

Dat laat de ambassadeur Sadik Arslan via zijn woordvoerder weten in zijn antwoord op vragen van De Twentsche Courant Tubantia.

Brief aan CdK Bijleveld

Arslan uitte eerder zijn zorgen in een brief aan de Overijsselse commissaris van de Koning Ank Bijleveld. Hij schreef dat er na het protest op 1 juni in Almelo opmerkelijk veel aanslagen zijn geweest. Maar de ambassadeur noemde ze niet.

In een schriftelijke reactie op onze vragen verduidelijkt woordvoerder Emrullah Akgündüz wat de ambassadeur bedoelt. De aanvallen vonden in het westen van het land plaats. Op 9 juni werd er brand gesticht in een van de lokalen van de Anadolu-moskee in Rotterdam. Op 14 juni werd bij de Kuba-moskee in IJmuiden een varkenskop gevonden. Op 23 juni vielen vier mannen dit gebedshuis binnen en intimideerden ze mensen, zowel psychisch als fysiek. In deze periode kreeg een ‘Nederlander van Turkse origine die betrokken was bij de organisatie van de protestmanifestatie een telefoontje waarin hij met de dood werd bedreigd’.

Geen directe link

Akgündüz stelt dat de ambassade natuurlijk niet een directe link legt tussen deze aanvallen en het in gebruik nemen van het monument. Hij legt uit dat waakzaamheid geboden is omdat de aanslagen plaatsvinden in een periode met ‘een campagne’ van kwaadsprekerij tegen de Turkse gemeenschap in Nederland in de politiek en in de media.

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement  

Almelo e.o.