Volledig scherm
© Frans Nikkels

Niemand controleert Urenco-broertje Stable Isotopes in Almelo

ALMELO - Wie is er verantwoordelijk voor de controle van het bedrijf Stable Isotopes in Almelo? De landelijke en provinciale overheid wijzen naar elkaar bij het antwoord op die vraag.

Afgelopen juni was er een incident op het bedrijfsterrein van Stable Isotopes. Het bedrijf is onderdeel van uraniumverrijker Urenco. Het maakt producten die gebruikt worden in de medische wereld, voor onderzoek of voor de industrie.

Gewonden
Stable Isotopes is gevestigd op het bedrijfsterrein van Urenco en het is het enige onderdeel van Urenco waar niet met radioactief materiaal wordt gewerkt.Bij een incident bij Stable in juni is de stof germaniumfluoride vrijgekomen. Zeven mensen, twee medewerkers van het bedrijf en vijf brandweerlieden, raakten lichtgewond.

Parfumfabriek
Het incident was voor Statenlid Robert Jansen van GroenLinks aanleiding om aan het college van Gedeputeerde Staten te vragen wie het bedrijf controleert. Wie is bevoegd gezag bij Stable Isotopes? Er wordt dan weliswaar niet met nucleair materiaal gewerkt, er liggen wel gevaarlijke stoffen opgeslagen. „Het is natuurlijk geen parfumfabriek”, zegt Jansen.

Bevoegd gezag
Uit onderzoek van deze krant blijkt dat Stable Isotopes niet wordt gecontroleerd. Tot vorig jaar was de gemeente Almelo bevoegd gezag als het ging om Stable. Vorig jaar heeft de gemeente daar nog een inspectie gehouden. Waarbij overigens geen overtredingen werden geconstateerd. Na het incident van afgelopen juni heeft de gemeente aan deze krant laten weten dat de provincie Overijssel sinds 1 januari bevoegd gezag is.

Wijzen naar elkaar
Maar de provincie Overijssel bestrijdt dat. In haar antwoord op vragen van Jansen stelt GS dat niet de provincie Overijssel, maar de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) bevoegd gezag is bij het Almelose bedrijf. ‘Stable Isotopes vormt met het naastgelegen Urenco één inrichting in de zin van de Kernenergiewet en valt in zijn geheel onder het bevoegde gezag van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.’

Een duidelijk antwoord van de provincie, waar geen speld tussen te krijgen is. Ware het niet dat de ANVS zelf de lezing van de provincie bestrijdt. De autoriteit stralingsbescherming laat in een reactie weten dat het bevoegd gezag wel degelijk bij de provincie ligt. „De ANVS is niet het bevoegd gezag bij Stable Isotopes.”

Dan maar even bellen met het bedrijf zelf. Want bij Stable Isotopes zullen ze toch wel weten door wie ze gecontroleerd worden? „Per 1 januari van dit jaar is de provincie bevoegd gezag”, meldt een woordvoerder van het Almelose bedrijf. Ze voegt eraan toe dat er momenteel wel discussie is of het bevoegd gezag moet worden overgedragen aan de ANVS...

Almelo e.o.