Volledig scherm
© Bert Kamp

Nieuw onderzoek naar haalbaarheid spoorlijn Twente-Groningen

ENSCHEDE/ZWOLLE - Is een directe spoorlijn van Twente naar Groningen realiseerbaar? Er komt een nieuw onderzoek naar de haalbaarheid van die zogenoemde Nedersaksenlijn. Een voorstel van ChristenUnie in de Provinciale Staten kreeg woensdagavond voldoende steun van andere partijen.

Een deel van de Nedersaksenlijn ligt er al: Enschede en Emmen zijn via Almelo en Hardenberg op elkaars spoor aangesloten. Maar de spoorverbinding zou van Emmen verder door moeten lopen via het Musselkanaal en Veendam, waar de lijn weer aansluit op de bestaande verbinding naar Groningen. Uit eerder onderzoek bleek dat het doortrekken van het spoor zo'n 250 miljoen euro kost.

Leefbaarheid

Volgens de ChristenUnie is het doortrekken van de lijn niet alleen goed voor reizigers, maar draagt het ook bij aan de leefbaarheid en economische kracht voor Noordoost-Overijssel. Studenten uit Twente die in Groningen studeren, moeten nu nog via station Zwolle reizen. Hoeveel tijdswinst de nieuwe verbinding oplevert, is nog onduidelijk.

  1. Verdwenen schnitzel
    PREMIUM

    Verdwenen schnitzel

    Iedereen heeft thuis waarschijnlijk wel eens meegemaakt dat een reep Tony Chocolonely, een voorraad Raket-ijsjes of een bakje frambozen zijn verdwenen op het moment dat je het wilt opeten. In het eerste geval van een verdwenen reep chocolade geef ik onmiddellijk toe dat ik de hoofdverdachte ben bij ons thuis. Deze week hadden we echter een ander ‘verdwenen voedselschandaal’. Er was een schnitzel foetsie. Mijn man had dat door hemzelf heerlijk goudbruin gebakken lapje vlees op een bord met aardappels en asperges in de koelkast gezet om de volgende dag te versmaden.

Almelo e.o.