Volledig scherm
Het azc in Almelo is hard aan vervanging toe. © Lenneke Lingmont

Nieuwbouw azc Almelo kost bijna 17 miljoen euro

ALMELO - De nieuwbouw van het azc in Almelo kost 16,8 miljoen euro. Dat blijkt uit antwoorden van het Ministerie van Justitie en Veiligheid op vragen van de landelijke PVV. 

Die partij wilde op een rij hebben hoeveel panden het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) momenteel in bezit heeft voor huisvesting van vluchtelingen en andere asielzoekers. De nieuwbouw kost de gemeente Almelo overigens geen geld. Het Rijk draait op voor de kosten.

Nieuwe vragen

De antwoorden roepen ook enkele nieuwe vragen op, want het ministerie rept over een capaciteit van 432 mensen voor de nieuwbouw. Dat is bijna veertig plekken meer dan de 394 plekken die met de gemeente Almelo afgesproken. Onlangs kwam naar buiten dat het COA dringend op zoek is naar nieuwe opvanglocaties, omdat het aantal asielzoekers stijgende is.

„De capaciteit blijft op 394, want dat is de afspraak”, zegt een COA-woordvoerster. „Dat betekent acht mensen per unit. Bij nieuwbouw realiseren we wel altijd wat meer ruimte, omdat we ook gezinnen opvangen. Met kinderen heb je die extra ruimte nodig. Datzelfde geldt voor bewoners met schrijnende problemen. Invloed op het afgesproken aantal heeft dat niet.” Wanneer de nieuwbouw begint, is nog niet bekend.

Azelo

Het stijgende aantal asielzoekers in Nederland heeft eveneens geen gevolgen voor het azc in Azelo, zegt de woordvoerster. „Dat blijft niet langer open, maar gaat eind dit jaar gewoon dicht.”   

Poll

Nieuwbouw azc Almelo kost bijna 17 miljoen euro

  • Een nieuw onderkomen is echt noodzakelijk, dan mag het ook best wat kosten (7%)
  • Wat een geld, is renovatie van het huidige pand niet voordeliger? (81%)
  • Gelukkig kost dit de gemeente geen euro: het Rijk betaalt (12%)
2454 stemmen

Almelo e.o.