Volledig scherm
Christien van Wijk © Frans Nikkels

Nieuwe Almelose wethouder krijgt tijd om te wennen

ALMELO - Christien van Wijk beleefde donderdag een, zoals ze zelf zegt, pittige eerste begrotingsvergadering als wethouder. Op diverse vragen moest ze het antwoord schuldig blijven. „Maar ik durfde rustig te verwijzen naar de tweede termijn.”


De kersverse wethouder, net zeven weken actief in het Almelose stadhuis, beleefde donderdag haar vuurdoop bij de behandeling van de gemeentebegroting. Waarin ze, zoals gebruikelijk, reageerde op de inbreng van alle partijen omtrent haar portefeuille. Zoals de binnenstad.

Antwoord schuldig blijven
Van Wijk kijkt er positief op terug, maar de wethouder zonder politieke ervaring had het af en toe zichtbaar moeilijk. Vooral op aanvullende vragen moest ze het antwoord regelmatig schuldig blijven. „Ik kijk even hulpeloos rond of iemand hier er misschien het antwoord op heeft”, reageerde ze op een vraag over het vertrek van Albert Heijn uit de Havenpassage. Toen dat niet geval bleek, stelde ze het antwoord uit tot in de tweede termijn, na overleg met ambtenaren. „En dat is volgens mij prima”, blikt Van Wijk terug. „Ik vraag het liever even na dan dat ik een antwoord geef dat niet klopt.”

Ze kijkt positief terug op haar eerste begrotingsraad. „Het was een geweldige dag”, vindt ze. „Als je kijkt wat het resultaat is, een unaniem aangenomen begroting, geeft dat veel energie.”

Kinderopvang
Lange tijd was Christien van Wijk directeur-bestuurder van de Stichting Kinderopvang Enschede. Zonder politieke ervaring en zonder lidmaatschap van een politieke partij werd ze in september door de complete raad voorgedragen als wethouder.
„Na zestien jaar in de kinderopvang wist ik daar alles van. Maar de politiek is voor mij een compleet nieuwe ervaring”, zegt Van Wijk. „En hoewel ik heel veel hulp van ambtenaren heb gehad in de voorbereiding, was het af en toe ook pittig.”

Niet kwalijk
Haar gebrek aan politieke ervaring kwam donderdag duidelijk naar voren. Wat haar overigens niet kwalijk genomen werd door de raadsleden, die er begrip voor hebben dat de nieuwe wethouder nog moet groeien in haar rol op het Almelose pluche.

Almelo e.o.