Volledig scherm
Arjen Gerritsen, de nieuwe burgemeester van Almelo © Emiel Muijderman

Nieuwe burgemeester gaat van het chique Bilthoven terug naar Almelose roots

ALMELO - Hij ging in Almelo naar school, had rijles in de stad toen je nog tussen de V&D en de Hema door kon rijden. Arjen Gerritsen is dolblij burgemeester te worden van de stad uit zijn jeugd.

Donderdagavond werd bekend dat Gerritsen de nieuwe burgemeester van Almelo wordt. Zelf hoorde hij het nieuws rond 20.30 uur, drie kwartier voordat het wereldkundig werd gemaakt, op het moment dat hij een barbecue had met de gemeente van De Bilt om het politieke jaar af te sluiten. „Ik kon snel mijn vrouw, moeder, broers en zus bellen om het persoonlijk te vertellen.”

De benoeming betekent voor de VVD-burgemeester een terugkeer naar zijn roots. Hij is geboren en getogen in Enter. Ging naar de CLA en later de MEAO in Almelo.

Huizenjacht
Hij kan niet wachten om terug te keren naar Almelo. Met zijn gezin heeft hij al menig keer op huizensite Funda gespeurd naar een geschikte woning. „En we zijn al eens stiekem op huizenjacht geweest.” Voor zijn vrouw, zoon van 15 en dochters van 13 en 17 jaar wordt het geen verre verhuizing. Zij wonen al een paar jaar in een huurhuis in Rijssen. „Onze woning in De Bilt werd te klein, ze zijn teruggegaan naar Twente.”

Almelo is stad die Gerritsen in zijn jeugd goed kende, maar waarvan hij de huidige problematiek vooral van papier kent. Uit artikelen in deze krant, van nieuwssites uit de regio en uit gemeentelijke stukken. „Maar ik heb er nog met niemand over kunnen praten, omdat niet bekend mocht worden dat ik had gesolliciteerd.”

Ruimte voor creativiteit
Omdat zijn benoeming nog niet officieel is, wil hij nog niet inhoudelijk ingaan op wat er allemaal in Almelo speelt. Het is hem wel duidelijk dat de stad het financieel moeilijk heeft. „Er kan financieel gezien inderdaad heel weinig”, weet Gerritsen. „Maar dat geeft ook ruimte aan creativiteit. De laatste tijd met succes. De stad heeft energie, vernieuwingskracht. Het is een mooie uitdaging voor elke bestuurder. Ik wil niet alleen op de winkel passen.”

Bestuur een smoel geven
Hij wil een zichtbare burgemeester zijn, die ervoor zorgt dat iedereen gehoord wordt. „In de politiek, maar ook in de stad. Iedereen moet meedoen, je moet niemand vergeten. Ik wil een smoel geven aan het gemeentebestuur, op een positieve manier.”

Almelo e.o.