Volledig scherm
De brandweerkazerne in Almelo © Lenneke Lingmont DTCT

Nieuwe kazerne voor brandweer Almelo

ALMELO - De brandweer in Almelo krijgt een nieuwe kazerne. De huidige kazerne aan de Brugstraat is te oud en niet geschikt voor nieuwe functies. Het plan wordt dit jaar uitgewerkt.

De brandweerkazerne aan de Brugstraat ziet er voor de leek nog prima uit, maar schijn bedriegt. Achter de voorgevel wordt er dagelijks gewoekerd met de ruimte. De kantoorruimte is te klein, in de slaapkamers past maar net een bed, en de nieuwe grotere brandweerauto's passen niet goed in de oude garages. Het tekort aan ruimte speelt al enkele jaren, maar wordt steeds nijpender. 

Wassen

Extra ruimte is onder meer nodig door invoering van het Schone Werken. Brandweerlieden trekken direct na het blussen hun vieze pakken uit en nemen die in speciale zakken mee naar de kazerne, waar ze worden gewassen. Een speciale route zorgt er voor dat schoon en vies van elkaar gescheiden blijven. De kazerne in Almelo is daar niet goed op ingericht.

In Almelo worden niet alleen de eigen brandweerpakken gewassen, maar ook die van alle andere korpsen in Twente. Daarvoor staan er enorme wasmachines aan de Brugstraat. De pakken worden in droogkasten weer gebruiksklaar gemaakt. Ook het onderhoud en keuring van ademapparatuur gebeurt centraal in Almelo.

Kledingmagazijn

Daarnaast huisvest de kazerne het kledingmagazijn van de regio, waarmee ook de nodige vierkante meters worden verbruikt. Voor onderhoud van het materieel staat er alleen nog een kleine hefbrug in de kazerne. Het grote onderhoud gebeurt al sinds de reorganisatie in Enschede.

"Alles bij elkaar opgeteld is besloten om een nieuwe moderne kazerne te bouwen", zegt voorlichtster Irene Mazeland van de Brandweer Twente. Dat zal vrijwel zeker op de huidige plek gebeuren. ,,We hebben in het verleden verschillende alternatieven bekeken, maar deze plek is de meest ideale'', zegt kazernecoördinator Guido Tijhof. "Dit gebouw is echter nooit bedoeld voor al de functies die we nu vervullen. We zijn daarom echt toe aan een nieuw gebouw."

  1. Inbreker bij Noabers in Hellendoorn is 31-jarige Almeloër
    update

    Uitbater uit Hellen­doorn bluft over mes en jaagt inbreker uit Almelo weg

    HELLENDOORN - De inbreker die zaterdagmorgen iets na negen uur door uitbater Dennis van Dam van Twents Ribhouse & Partycentrum Noabers op heterdaad werd betrapt is volgens de politie een 31-jarige Almeloër. De politie onderzoekt nog of deze man ook in verband kan worden gebracht met een insluiping in een schuur elders in Hellendoorn en de diefstal van ‘persoonlijke spullen’ uit de kleedruimte van het personeel van de lokale Albert Heijn.

Almelo e.o.