Volledig scherm
© Thinkstock

Nieuwe verwerker asbest: plan voor fabriek op XL Park in Almelo

ALMELO - Investeringsmaatschappij van oud-Enschedeër koopt techniek voor verbranding van asbest en onderzoekt mogelijkheid voor bouw fabriek op bedrijventerrein bij Almelo.


Jaarlijks wordt in Nederland zo’n 100.000 ton asbestafval van oude golfplaten en waterleidingen gestort. Een revolutionaire techniek moet het mogelijk maken asbest te verwerken tot een onschadelijke vulstof voor de bouw, waardoor het niet meer in de grond hoeft te worden gestopt. Anton Reef (foto) van Twee ‘R’ Recycling Groep uit Hengelo wilde daarvoor een installatie bouwen in Zwolle, maar kreeg de financiering niet rond. Hij heeft de techniek verkocht aan Infestos Holding in Enschede, die voor de bouw van een verwerkingsfabriek het oog heeft laten vallen op het XL Businesspark bij Almelo.

Infestos Holding is de investeringsmaatschappij van Bernard ten Doeschot. Hij is voormalig mede-eigenaar van Norit, de Enschedese bouwer van onder andere waterbehandelingsinstallaties. Voor de realisatie van een fabriek voor verwerking is een nieuwe onderneming opgericht: D-Nature.. „We werken nog met een klein team van specialisten, maar op termijn zullen we tientallen medwerkers nodig hebben”, aldus woordvoerder Marjolein Boer. Er is volgens haar geen twijfel over de werking van de techniek. „Daar is door allerlei deskundigen naar gekeken.”

De beoogde installatie zet asbest om in een bouwstof voor de kalk-, asfalt- en cementindustrie. De installatie omvat onder meer een tunneloven van 180 meter. Totaal is voor de fabriek zo’n 2,2 hectare nodig. De kosten werden eerder door Reef op 23 miljoen euro becijferd.

Volgens Boer zijn voor de verwerkingsfabriek drie locaties in beeld. Vooralsnog heeft D-Nature alleen aangeklopt bij het XL Businesspark in Almelo. „Vooral om te kunnen bepalen aan welke eisen we moeten voldoen”, verklaart ze
De provincie, samen met Twentse gemeenten eigenaar van XL Businesspark, heeft D-Nature laten weten dat een milieueffectrapportage hoe dan ook noodzakelijk is.

Almelo e.o.