Volledig scherm
De wijk Nieuwstraatkwartier in Almelo, waar de politie en andere instanties afgelopen dinsdag een gigantische inval deden. © Annina Romita

Nieuwstraatkwartier in Almelo: extreem dichtbevolkt en veel armoede

AnalyseALMELO - De volksbuurt Nieuwstraatkwartier waar de autoriteiten dinsdagochtend in alle vroegte met zo’n 450 ambtenaren binnenviel, is een bijzondere wijk. Het is er dichtbevolkt, het inkomen ligt laag en een aanzienlijk gedeelte van de bewoners is afhankelijk van een uitkering. Een profielschets.

De buurt heeft een enorme bevolkingsdichtheid van maar liefst 4200 inwoners per vierkante kilometer. Ter vergelijking: het gemiddelde in het toch al dichtbevolkte Nederland is 502 inwoners per vierkante kilometer. 

Bovendien heeft de buurt een opvallend hoog aandeel mannelijke inwoners: 56,2 procent. De helft van de inwoners is van allochtone afkomst en maar liefst een derde van de inwoners is van Turkse komaf. 

Lage inkomens

Het aantal buurtbewoners dat moet rondkomen van een uitkering is groot. En dan met name bijstand en arbeidsongeschiktheid. Het gemiddelde inkomen (€15500,- euro per jaar) ligt vijfduizend euro per jaar lager dan het Almeloos gemiddelde. Over heel Nederland is dit bedrag €24100,- euro. Een gigantisch verschil met het Nieuwstraatkwartier.De gemiddelde woningwaarde is maar liefst 50% lager dan het landelijke gemiddelde en ligt op €104.000,- euro.

De samenstelling en de inkomenssituatie van de buurt is dus bijzonder afwijkend van het Almeloos én het landelijk gemiddelde. Bekijk hieronder hoe de wijk er in cijfers uitziet.

Almelo e.o.