Volledig scherm
Bart Snellinks (links) en Mart Jeths (rechts). © Lenneke Lingmont

Nijverdaller redde leven Almeloër: 'Ik een held? Ik vind zelf van niet'

ALMELO - Onder het toeziend oog van de jongeman die hij het leven redde, ontving Bart Snellink gisteren de bronzen legpenning van het Carnegie Heldenfonds. De beroepsmilitair uit Nijverdal bleef er nuchter onder. „Ben ik een held? Ik vind zelf van niet.”

‘Wat een rare plek voor een flitsauto’, denkt Bart Snellink (27) wanneer hij zondag 18 oktober 2015, ’s morgen om half acht, over de Van Rechteren Limpurgsingel in Almelo rijdt. In de auto, die langzaam vlam vat, zit Mart Jeths (25) uit Almelo. Buiten kennis. Jeths, op weg naar huis na een lange nacht werken bij De Twee Wezen in Hengelo, raakte luttele momenten daarvoor de macht over het stuur kwijt, nadat hij even was weggesufd. De auto spint en komt tegen een lantaarnpaal tot stilstand.

Bob
Snellink, die de Bob is na bezoek met vrienden aan discotheek Zak in Uelsen, ziet een wiel liggen en beseft dat er sprake is van een ongeluk. De auto rookt al een beetje, wanneer Snellink poolshoogte neemt. Wanneer hij het portier opentrekt slaan in een keer de vlammen uit de wagen. Snellink aarzelt geen moment en terwijl het vuur om zich heen grijpt, trekt hij Jeths uit de auto.

Bronzen legpenning
Een jaar later staan de twee hoofdrolspelers in de trouwzaal van het Almelose stadshuis. Snellink heeft zojuist de bronzen legpenning van het Carnegie Heldenfonds ontvangen uit handen van burgemeester Arjen Gerritsen. Want de beroepsmilitair mag een en al nuchterheid uitstralen, dat hij een leven heeft gered, daarover bestaat geen twijfel. ,,Waar getuigen in zo’n situatie vaak verstijven, heb jij gehandeld. En zo veel verdriet voorkomen. Het belangrijkste: je hebt een voorbeeld gegeven”, aldus Gerritsen.

Dankbaar
Indrukwekkende woorden, waar Snellink, maar ook Jeths nuchter onder blijven. De Nijverdaller: „Ach, mooi dat ze dit soort dingen doen.” Jeths: ,,Of hij een held is? Zo wil hij niet genoemd worden. Maar dit heeft een grote impact gehad. Natuurlijk ben ik hem dankbaar.”

  1. Horecabroers winnen Energiek Almelo Award

    Horecabroers winnen Energiek Almelo Award

    ALMELO - Ze zetten de stad op de menukaart en zorgen daarmee voor een verlevendigd straatbeeld. Het is een citaat uit het juryrapport bij de Energiek Almelo Award 2017. De ondernemersprijs is gewonnen door Gabriël (r.) en Stefan Urucoglu. De prijs is woensdagmiddag in het Theaterhotel uitgereikt door voorzitter Pieter Mulder van het ondernemerscollectief. De broers Urucoglu zijn eigenaren van restaurant Kreta en café 't Hookhoes. "Onvermoeibaar en vol ideeën hebben ze van hun horecagelegenheden iets bijzonders gemaakt", aldus de jury. De prijs onderstreept ook het sociale hart van de ondernemers. "Door het organiseren van allerlei evenementen zorgen zij er ook voor dat Almeloërs die het minder hebben getroffen een zetje in de rug krijgen."

Almelo e.o.