Volledig scherm
Honderden militairen en hulpdiensten 'spelen' een nucleaire aanval in Almelo. © Vincent Jannink

Oefenen voor doemscenario in Almelo

ALMELO - Alert 2016 is de naam van een bijzondere, grootschalige oefening. Voor het eerst oefent het Duitse leger met civiele hulpdiensten in Nederland. Honderden militairen en hulpdiensten 'spelen' een nucleaire aanval in Almelo.

De stroom is uitgevallen. De centrale verwarming brandt niet, omdat er geen gas meer wordt geleverd. En de keukenkraan kun je maar beter helemaal niet aanraken; er is grote kans dat het leidingwater radioactief is besmet. Het is het spookbeeld voor overheid en hulpdiensten: een grote terroristische aanval waarbij zelfs de nutsvoorzieningen in Nederland uitvallen.

Dat scenario wordt begin volgende maand in en rond Almelo geoefend tijdens Alert 2016. Militairen uit Nederland en Duitsland, civiele hulpdiensten, verschillende bedrijven en organisaties testen de samenwerking bij een gefingeerde terroristische dreiging. Aan de grootscheepse oefening, die van maandag 7 tot en met donderdag 10 november in en rond Almelo wordt gehouden, doen ongeveer 270 mensen mee.

Almelo heeft dan tevens een landelijke primeur. Aan de oefening doet namelijk een Duitse legereenheid mee, het ABC Abwehr Bataillon uit Höxter (Noordrijn-Westfalen).

Almelo e.o.