Willemien Bonthuis gaat Oermelk verkopen.
Volledig scherm
Willemien Bonthuis gaat Oermelk verkopen. © Marieke Amelink

Oermelk voor de gevoelige darm

Oermelk heet het. Of ook wel A2A2 melk. Het is binnenkort te koop bij Willemien Bonthuis – Versteeg. De Bornerbroekse gaat de speciale melk verkopen in de schuur bij haar woning in aan de Doorbraak in Bornerbroek. Ze noemt de melk Blije Zuivel.

Bornerbroek/Zenderen

Eiwit

Het gaat om koemelk met een net iets andere eiwitsamenstelling. Twee bekende eiwitten in melk worden A1 en A2 genoemd. Bij de afbraak van A1 komen stofjes vrij die niet iedereen goed verdraagt. Bij A2 ontstaan die niet. Sommige mensen verdragen daardoor A2 melk beter dan de gewone melk. Koeien die uitsluitend A2 eiwit maken heten A2A2 koeien.

Testen

Om te weten wat voor melk de koeien maken, moet je ze genetisch laten testen. En dat heeft Bonthuis laten doen. Willemien Bonthuis: ,,We hebben niet alle koeien laten testen, maar het blijkt dat zeker twintig van onze koeien op ons bedrijf in Zenderen A2A2 zijn. We hebben ze een oranje bandje om gedaan zodat we iets extra’s met de melk kunnen doen.”

Emmers

De koeien worden door haar apart gemolken. ,,Ik vang de warme melk in emmers op en neem ze mee naar Bornerbroek, waar we wonen. Daar verwerk ik de melk tot verschillende producten. Na pasteuriseren maak ik er yoghurt van. Maar je kunt er ook hangop of kwark mee maken. Ik heb het plan om ook boter te maken. Maar omdat ik nu aan het opstarten ben, beperk ik me tot yoghurt en hangop. Bij een deel van de yoghurt doe ik fruit. Heel lekker en met meer smaak dan de producten uit de winkel. Dit komt vers van de koe.”

Schuur

De oude schuur bij haar huis in Bornerbroek is inmiddels verbouwd. Het deel voor de zuivelverwerking is klaar. Aan de inrichting en aankleding van de winkel wordt nog gewerkt. Ze wil er er iets moois van maken. ,,Het is voor mij ook manier te laten zien wat voor mooie producten de boeren produceren. In Zenderen hebben we net een nieuwe melkstal gekregen. Dat is gewoon fantastisch om te zien. We zijn daar heel transparant in. Iedereen mag komen kijken hoe we met dieren om gaan.”

Open

Haar winkel aan huis gaat op 9 maart officieel open. De openingstijden zijn voorlopig van 10.00 tot 16.00 uur. Wie de yoghurt wil proeven of kopen kan terecht aan de Maatkampsweg 5 in Bornerbroek.

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.