Officier van justitie: ‘Steekincident Resedastraat in Almelo was noodweer’

ALMELO - Officier van justitie Pol heeft dinsdagmiddag gevraagd om de 30-jarige G. uit Almelo niet te veroordelen voor het neersteken van zijn buurman. Volgens de Officier van justitie was er sprake van noodweer. 

Quote

Het is nooit mijn bedoeling geweest hem van het leven te beroven

G.

„Eigenlijk zouden we de foto’s van de beide buurmannen hier in het groot op de muur moeten projecteren en dan zien wat mensen elkaar kunnen aandoen.”

Dat zei officier van justitie Pol dinsdagmiddag voordat hij vroeg om de 30-jarige G. uit Almelo niet te veroordelen voor het neersteken van zijn buurman. „Een moeilijke boodschap, maar ik kan geen andere conclusie trekken dat er sprake was van noodweer.”

Hitterecord 

Het is bloedheet in Almelo op 25 juli vorig jaar, het bestaande hitterecord is deze dag gesneuveld, voor het eerst stijgt de temperatuur boven de 40 graden uit. De hitte speelt ongetwijfeld een rol bij wat er zich die nacht afspeelt in het portiek en de hal van een woning in de Resedastraat. 

De gemoederen zijn al enige tijd behoorlijk verhit, de buurt is de overlast van de licht verstandelijk beperkte en autistische G. al een tijd zat. Overdag ligt hij ‘in zijn nest’ maar als de avond valt komt hij tot leven. Het muziekvolume gaat omhoog en de discolampen flikkeren tot grote ergernis van de buren tot diep in de nacht.

Zijn buurman is de overlast helemaal zat en heeft dat al meermaals duidelijk gemaakt. Zo duidelijk dat G. doodsbang zegt te zijn voor zijn buurman en ook al meerdere keren aangifte deed wegens bedreigingen en vernielingen aan de woning. 

Wat er in de bloedhete nacht rond kwart over één in de nacht precies gebeurt, daarin verschillen de verklaringen van ooggetuigen nogal. De neergestoken buurman zegt zegt dat hij opgewacht werd door G., die met één hand achter zijn rug in de deuropening van zijn woning stond. In de hand had G. een mes waarmee hij elf keer stak in de buik van de buurman.

Alcohol 

Het verhaal van G. is anders. Hij zegt dat hij een sigaretje stond te roken toen zijn buurman hem aanviel, een gebroken neus en oogkas sloeg en in de hal bovenop hem terecht kwam. 

Uit een soort van doodsangst pakte hij een mes en stak hij. „Ik kon geen kant meer op, ik lag op de trap in mijn eigen huis. Ik weet nog dat ik hem een keer in zijn zij stak, maar het is nooit mijn bedoeling geweest hem van het leven te beroven.” 

Dat G. zich niet alles meer kan herinneren, daar zal ongetwijfeld de forse hoeveelheid alcohol die hij op had een rol in gespeeld hebben. Na zijn arrestatie blies hij zo’n anderhalf keer de in het verkeer toegestane hoeveelheid. 

Dat hij de buurman bijna doodstak - het slachtoffer werd 11 keer geraakt in zijn buik en moet leven met een ingekorte darm - heeft hem aangegrepen. G. heeft een posttraumatische stressstoornis, concluderen deskundigen.

Moedwillig 

Officier van justitie Pol ziet nergens in het dossier de moedwillige aanval die de neergestoken buurman en diens partner beschrijven. Een ‘onafhankelijke’ buurtbewoner zag geen mes in handen van G. en ook geen stekende beweging. 

Andere buren zeggen alleen dat ze getrek en geduw zagen. Van wat zich in het halletje van G.’s woning afspeelde, zag niemand iets. Pol wijst er ook op dat de neergestoken buurman in getapte gesprekken zegt dat ‘hij ’m goed heeft geraakt’. 

In een ander gesprek zou de buurman gezegd hebben dat hij hoopte op een vroege vrijlating van G., ‘dan weet ik wel raad met hem’.

De rechtbank doet over maximaal twee weken uitspraak. Omdat G. sinds het incident in voorarrest zit, bestaat de mogelijkheid dat er eerder een vonnis komt als de rechtbank Pol en advocaat Smit volgt.

Volledig scherm
Rechtbank Almelo © Lars Smook

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.