Volledig scherm
© Menno Boon

OM: agent uit Twente lekte over ongeluk en drugs

ALMELO - De 52-jarige politieman Ton D. uit Almelo zou vertrouwelijke informatie hebben gelekt over een verkeersongeluk met dodelijke afloop, eind maart 2011. Daarover zou hij hebben doorgegeven dat 'een vloeistof is aangetroffen' in de auto waarin een 26-jarige Almelose om het leven kwam.

Ook zou hij bekenden hebben getipt over achtergronden van drugsgebruikers, stalkers en prostituees.

Lekken
Dat valt op te maken uit de de dagvaarding die het Openbaar Ministerie deze donderdag tegen de verdachte opsporingsambtenaar, senior centralist van de politie Oost-Nederland, heeft uitgebracht. D. zou tussen 1 april 2014 en 31 augustus 2015, informatie uit de politiesystemen hebben laten lekken. Toen de verdenkingen aan het licht kwamen, werd een intern onderzoek gehouden en had de Almeloër geen toegang meer tot de politie-computersystemen.

Verantwoorden
Ton D. moest zich maandag 25 april voor de politierechter verantwoorden. De zaak werd aangehouden omdat zijn advocaat te weinig voorbereidingstijd zou hebben gehad. De strafzaak stond nu voor deze donderdag op de rol. De Almelose politierechter Bert Stoové verwees de zaak door naar de meervoudige strafkamer, drie rechters.

De zaak gaat 6 september verder.

Almelo e.o.