Volledig scherm
De plantjes in het pand. © Wim Goorhuis

OM eist celstraf voor 'brandgevaarlijke' hennepkwekerij in Almelo

ALMELO - Het OM heeft dinsdag in de Almelose rechtbank negen maanden cel, waarvan twee maanden voorwaardelijk, en een ontnemingsvordering van 42.449 euro geëist tegen Johannes S. (43) uit Aadorp en Patrick R. (39) uit Vriezenveen.

Het OM houdt ze verantwoordelijk voor het opzetten van een grootschalige hennepplantage in een pand op het Bedrijvenpark Twente.

De mannen zelf ontkennen dit, hun advocaten, die vinden dat er geen overtuigend bewijs is, eisen vrijspraak.

De politie rolde de professionele kwekerij in februari 2014 op, na een anonieme tip. Er werden ruim 7000 hennepplanten, moederplanten en stekken aangetroffen. Enexis constateerde er brand- en elektrocutiegevaar, mede door het illegaal aftappen van stroom.

R. huurde het pand, hij wilde er samen met S. 'machientjes' gaan opknappen en vervolgens verkopen. In het pand zat een klapdeur naar een afgeschermd deel, waar de hennep gekweekt werd. Maar R. en S. wisten niets van die doorgang, verkaarde R. Net als dat ze niets wisten van elektriciteitskabels die door hun hal naar de buren liepen of van water dat gestolen werd van Vitens. Ze stellen nooit iets verdiend te hebben aan hennep en de geur er ook nooit geroken te hebben.

Ze wijzen naar een onbekende onderhuurder, een man die zich voordeed als Samir. Om de kosten te drukken, verhuurde R. een deel van het pand aan hem.

Officier van justitie Karel de Valk vindt het verhaal van de verdachten onaannemelijk. Er werden in de bus van S. onder andere facturen gevonden van de huur van heaters en de aankoop van ‘bamboestokjes’.

Vonnis op 8 november.

Almelo e.o.