Volledig scherm
In september 2018 deed de politie meerdere invallen in de Almelose wijk Nieuwstraatkwartier. © Lars Smook

OM: ‘Getuigen in zaak Almelose wietbende vrezen voor leven als verdachten vrijkomen’

ALMELO - Verschillende getuigen in de zaak rond de Almelose wietbende uit de wijk Nieuwstraatkwartier vrezen voor hun leven wanneer verdachten Selim en Serdal T. vrijkomen. Dat meldt het Openbaar Ministerie vrijdagochtend in de rechtbank van Almelo. Het gaat om de verdachten die in september werden opgepakt.

Volgens de officier van justitie zijn er meerdere getuigen die bang zijn voor de verdachten. Zo zouden zij al eerder benaderd zijn door de volgens justitie kopstukken van de organisatie: „Ik wil niet omgebracht worden. Dan houd ik liever mijn mond dicht”, zou één van de getuigen verklaard hebben. Een andere getuige zou bang zijn dat zijn zoontje ontvoerd zou worden wanneer hij zijn mond open zou doen.

Tientallen getuigen

De officier van justitie hoopt daarom de verdachten het onderzoek verder in detentie moeten afwachten. „De komende maanden worden er nog tientallen getuigen gehoord. Het OM vreest dat getuigen onder druk worden gezet zodat de belastende verklaringen worden herzien. De nog te horen getuigen zouden bang zijn voor enkele verdachten en vrezen voor hun leven”, aldus de officier van justitie. „Andere getuigen gingen pas praten toen de verdachten vast kwamen te zitten, toen werd het rustig.”

Ook getuigen die betrokken waren bij de organisatie en daar uit wilden stappen, gaven eerder aan zich bedreigd te voelen. „Er mocht pas gestopt worden wanneer zij het goed vonden. Als ik er uit wilde stappen, zou er een grote man bij mij thuis komen. Dat was bedoeld als een bedreiging.”

Geweld

Naast bedreigingen zou er al eerder geweld gebruikt zijn door de verdachten. Zo werd Almeloër K. geslagen met een pistool omdat hij spullen uit een wietplantage van hoofdverdachte Serdal T. wilde verkopen. Om daarna duidelijk te maken dat het menens was, werd datzelfde doorgeladen pistool in de mond van K. gedrukt en werd de Almeloër met een mesje in zijn wang gesneden.

Toen K. later nogmaals probeerde om diezelfde spullen te verkopen, werd hij door T. met een stiletto door zijn hand gestoken.

Schorsing van detentie

Zowel de advocaat van Serdar T. als de advocaat van Selim T. vroegen om schorsing van de detentie. In beide gevallen werden de thuissituaties van de verdachten aangehaald: „De kinderen missen hun vader, ze hebben hem nodig. Ook moet de huurachterstand nu echt een keer betaald worden”, zei Onno de Jong, raadsman van één van de broers.

De rechtbank bepaalt vrijdagmiddag of Selim en Serdal T., evenals een viertal andere verdachten in de zaak, langer vast blijven zitten of het proces in vrijheid mogen afwachten. Vorige week werd al een ander vermeend kopstuk op vrije voeten gesteld.

Wat gebeurde er in september 2018, toen de politie meerdere invallen deed in de Almelose wijk Nieuwstraatkwartier? Video: Daphne Cornelisse.

Almelo e.o.