Volledig scherm
© Persbureau GinoPress

OM neemt ook Almelose autohandelaar Lenferink op de korrel

ALMELO - Justitie vindt dat er een ‘sterke verwevenheid’ bestaat tussen de bekende autohandelaar Ben Lenferink en de Almelose drugscrimineel Wiebe van B. Het kort geding dat Lenferink tegen het Openbaar Ministerie aanspande, had woensdag iets weg van een terugkomende boemerang.

De lening van 500.000 euro, die autohandelaar Ben Lenferink aan Wiebe van B. verstrekte was geen gewone, zakelijke transactie. Dat beweerde landsadvocaat Gijsbrecht Nieuwland woensdag namens het Openbaar Ministerie in het door Lenferink aangespannen kort geding. Daarom sluit justitie, aldus Nieuwland, niet uit dat Lenferink als verdachte wordt bestempeld in het grootschalige drugsonderzoek naar de Almelose crimineel.

Kapitaal afschermen
Volgens de landsadvocaat was Lenferinks lening bedoeld om kapitaal van de BV van Wiebe van B. af te schermen. Van B. zou zijn autopark met drugsgeld hebben gefinancierd. Verder zou Lenferink, die ook in onroerend goed doet, panden ter beschikking hebben gesteld aan - zoals Nieuwland het zei - Van B.-gelieerde partijen. Volgens de advocates Margje Rupert en Hilda Meijer wordt hun cliënt Lenferink ten onrechte neergezet als degene die grootschalige hennepteelt en witwassen faciliteert.

137 auto's
Lenferink begon het kort geding om het beslag, dat justitie legde op 137 auto’s met een handelswaarde van 1 miljoen euro, opgeheven te krijgen. Dat wagenpark was eigendom van ANM, een vennootschap van Van B. en zijn familie. ANM ging in juni failliet. De auto’s dienden als onderpand voor de lening die Lenferink in mei 2015 verschafte en voor een huurovereenkomst met Van B.

Terugdraaien kilometerstanden
Justitie doet ook onderzoek naar het terugdraaien van kilometerstanden aan auto’s van de Van B.’s. Dat zou zijn gebleken uit telefoontaps. Verder is bekeken of verborgen ruimtes in zijn wagens waren aangebracht, voor het vervoer van drugs, wapens en geld. Die zijn bij de 137 in beslag genomen auto’s niet gevonden, zei Nieuwland gisteren.

Rechter Hangelbroek beslist 17 augustus over het beslag.

Almelo e.o.