Volledig scherm
Een arrestatieteam viel vorig jaar mei de woning van Van B. aan de Oude Windslaan binnen. Hij zou 135.000 euro aan 'drugsgeld' in de woning hebben geïnvesteerd. © Bert Kamp

OM wil miljoenen zien van Twentse hennepbazen

ALMELO - Justitie wil de verdachte hennepbazen Wiebe van B. (46) uit Almelo en Robin W. (28) uit Vroomshoop elk financieel plukken voor ruim 2,5 miljoen euro. Het tweetal wordt verdacht van het leiding geven aan een criminele organisatie die op grote schaal in hennep handelde en softdrugs exporteerde.

Ook zou geld zijn witgewassen, onder andere door een zoon (24) en broer (47) van Wiebe van B. Dat werd deze dinsdag duidelijk in de eerste regiezittingen van een omvangrijke strafzaak voor de Almelose rechtbank.

Regiezittingen

Voor de Twentse rechtbank dienen deze week een hele reeks regiezittingen. Daar kunnen de 26 verdachte bendeleden en hun advocaten onderzoekswensen aangeven. Rechtbankpresidente Christien Koppes en haar collega’s beslissen donderdag 22 februari over de verzoeken. Onduidelijk is wanneer de strafzaken inhoudelijk behandeld kunnen worden.

Opsporing

Advocaat Rob Zilver van de vaker veroordeelde softdrugstopper Wiebe van B. stelde dat er geen sprake zou zijn van een zuivere en integere opsporing. Hij hekelde de manier waarop de Almeloër in mei 2016 was aangehouden. ,,Mijn cliënt moest zich met een gipsbeen op zijn hond storten. Die dreigde doodgeschoten te worden. Zijn vrouw werd naakt op bed door mannelijke leden van het arrestatieteam onder schot gehouden’’, zei raadsman Zilver. 

Hij hekelde dat camerabeelden van de arrestatie van Wiebe van B. aan RTV Oost waren gegeven. Na ingrijpen van de rechter-commissaris werden ze niet langer uitgezonden.

Getuige

Van B. en zijn advocaat willen (auto)handelaar Bennie Lenferink uit Albergen als getuige horen. Volgens advocaat Zilver wordt deze ondernemer in het dossier neergezet als iemand die de vermeende drugsbende faciliteerde.

De verdediging wil Lenferink ook aan de tand voelen over zijn mogelijke betrokkenheid bij handelsonderneming ANM. Daar zou drugswinst zijn witgewassen  door de autohandel. Officier van justitie Annemarie Fellinger verzet zich tegen het verhoren van Lenferink. De rechters moeten daarover beslissen.

Almelo e.o.