Volledig scherm
© Kees Backx/BD

OM wil strafzaken annuleren, rechter in Almelo voelt zich voor 't blok gezet

ALMELO - Politierechter Fenny Teekman voelt zich door het Openbaar Ministerie (OM) 'erg voor het blok gezet'. Dat zei de magistrate maandagmiddag toen officier van justitie Achilles Damen voorstelde een tiental lopende strafzaken in de prullenbak te gooien.

Hij vroeg het OM niet-ontvankelijk te verklaren. De rechter ging daar onder protest mee akkoord, vooral omdat de verdachten was voorgehouden dat hun strafzaak beëindigd zou worden.

'Onbehoorlijk'
,,Ik ben het helemaal niet eens met de werkwijze van het OM'', zei Teekman. Ze noemde die 'onbehoorlijk'.

Verkeerszaken
Het ging daarbij om strafzaken van mogelijke verkeersmisstappen uit 2012, 2013 en 2014. Die liepen van dronken rijden (tot een torenhoog promillage van 2,4) tot rijden zonder rijbewijs, van het stiekem weggaan bij een ongeluk tot het sturen onder invloed van drugs.

Haperende procesgang
In alle gevallen waren de strafzaken eerder voorgelegd aan de rechter, maar haperde daarna de procesgang, door ziekte van één van de procespartijen of onoplettendheid. Aanklager Damen stak de hand in eigen boezem. ,,Deze zaken zijn in den kast blijven liggen.'' Het tijdsverloop moest doorslaan in het voordeel van de verdachten, aldus de officier.

'Verwachtingen gewekt'
Het stak de politierechter vooral dat de verdachten een oproep voor de zitting kregen waarin stond dat ze zelf niet hoefden te verschijnen. ,,Er zijn verwachtingen gewekt'', aldus Teekman. Zij wees erop dat de Hoge Raad, het hoogste rechtscollege, eerder besliste dat de niet-ontvankelijkheid hier niet de juiste manier is om een streep door strafzaken te zetten.

Almelo e.o.