Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Ondernemingsraad sleept bestuur Soweco voor de rechter

ALMELO - De strijd om het voortbestaan van Soweco verhardt. De ondernemingsraad (or) is naar de rechter gestapt. Het bestuur van de sociale werkvoorziening zou buiten zijn boekje zijn gegaan.

Het dagelijks bestuur wil stoppen met Soweco, waar ongeveer 1150 mensen ‘beschut werken’. De zes deelnemende gemeenten - Almelo, Rijssen-Holten, Hellendoorn, Wierden, Twenterand en Tubbergen – denken dat ze op eigen houtje de sociale werkvoorziening goedkoper en efficiënter kunnen organiseren. Voor de ondernemingsraad van Soweco, directie en raad van commissarissen, die zich alle gepasseerd voelen door het bestuur, is het een doemscenario. Gesteund door vakbond FNV Overheid verzet de or zich tot het uiterste.

Afspraken

Na allerlei acties is de ondernemingsraad nu naar de kantonrechter gestapt. Volgens de or handelt het bestuur in de strijd met de Wet op de ondernemingsraad, doordat de or op geen enkele wijze betrokken zou zijn bij twee onderzoeken naar de toekomst van Soweco. „In de voorbije maanden hebben we het bestuur herhaaldelijk gevraagd met ons in gesprek te gaan, om tot afspraken te komen over de wettelijke positie van de or in dit traject. Helaas heeft dat tot niets geleid”, zegt or-woordvoerder Miriam Doeschot. 

‘Toekomst van kwetsbare mensen’

Via de rechter wordt nu geprobeerd alsnog een adviesrol af te dwingen. „Het gaat hier om de toekomst van een heel grote groep, veelal kwetsbare, mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt. Als or is het onze verantwoordelijkheid en plicht voor hen en onze rechten op te komen. Dat begint met het volgen van de juiste procedures en het feit de or te respecteren in zijn positie”, redeneert Doeschot.

Ander licht op de zaak

De uitkomsten van een tweede onderzoek, met opheffing van de sociale werkvoorziening als uitgangspunt, worden volgende maand door het dagelijks bestuur gepresenteerd. Mocht de kantonrechter de ondernemingsraad in het gelijk stellen, dan werpt dat ander licht op de zaak, volgens de or. „In dat geval moeten beiden rapporten van tafel en ontstaat een geheel nieuwe situatie.” Het is nog niet bekend wanneer de rechtszaak dient.

Almelo e.o.