Volledig scherm
- © ANP

Onderzoek naar molestatie scheidsrechter in Almelo

ALMELO - De KNVB doet onderzoek naar een incident in de bekerfinale tussen de tweede elftallen van SV Almelo en La Première, op donderdag 16 mei. Die wedstrijd werd gestaakt, nadat de scheidsrechter door een speler ‘gemolesteerd’ werd. Hij heeft bij de politie aangifte gedaan. 

Bij een 1-2 stand, in het voordeel van La Première, kreeg een speler van de bezoekers van de scheidsrechter zijn tweede gele - en dus rode - kaart. Even daarvoor had een andere speler al direct rood gekregen, waardoor La Première de rest van de wedstrijd met negen man verder zou moeten. Maar zover kwam het niet. 

Aangifte

Nadat de spelers zijn tweede gele kaart kreeg, viel hij uit boosheid de scheidsrechter aan. Volgens meerdere bronnen werd de man bij de keel gegrepen en naar de grond gewerkt. De wedstrijd is daarna gestaakt. De arbiter, lid van Scheidsrechtersvereniging Almelo en Omstreken (SAO), is daarna onder begeleiding naar huis gegaan, vertelt SAO-voorzitter Ton van Vilsteren. Hij betreurt de molestatie, waarvan bij de politie aangifte is gedaan. 

Volgens hem gaat het met de scheidsrechter in kwestie goed. „Hij was er behoorlijk van onder de indruk. Het is ook nogal wat, als zoiets gebeurt. En verbaal wordt er ook wat gezegd, dat is bedreigend. Maar afgelopen weekend heeft hij weer gefloten.” 

Fanatieke speler

Quote

Als jongens zich niet kunnen gedragen, moet de hele ploeg er maar voor boeten

Jose Diaz

La Première-voorzitter Jose Diaz was bij de wedstrijd; hij fungeerde als grensrechter. Diaz bevestigt dat de speler na zijn rode kaart de scheidsrechter naar de grond werkte. „Maar molesteren is een groot woord.” 

De voorzitter omschrijft de speler als iemand die buiten het veld een heel aardige, lieve jongen is, maar op het veld nogal fanatiek is. „Na die tweede gele kaart sloeg hij door.” De speler is direct op non-actief gesteld. Diaz geeft aan dat ze voornemens zijn hem te royeren als lid, maar het definitieve besluit daarover is nog niet genomen.

De gestaakte wedstrijd wordt niet meer uitgespeeld. SV Almelo 2 won de finale, op papier. Ook de competitiewedstrijd tussen de twee teams, die nog op de kalender stond, is geschrapt. „Als jongens zich niet kunnen gedragen, moet de hele ploeg er maar voor boeten”, vindt Diaz.

Statement

Vanuit de scheidsrechtersvereniging is na het incident direct een brief naar alle leden gegaan. De SAO zou zes scheidsrechters leveren voor het jaarlijkse Hendrie Krüzen-toernooi bij La Première. „We hebben iedereen geadviseerd om daar niet aan mee te werken”, zegt Van Vilsteren. „Om een statement te geven. Want van de scheidsrechter blijf je af.”

Vanmiddag verscheen op de website van de Twentsche Courant Tubantia een bericht over de wedstrijd FC 't Centrum - La Première. Deze wedstrijd zou zijn gestaakt, maar dit blijkt niet het geval te zijn. Volgens KNVB-woordvoerder Daan Schippers zijn er twee wedstrijden door elkaar gehaald.

Volledig scherm
Clublogo la premiere almelo

Almelo e.o.