Volledig scherm
Frank Pley en Dick Duindam opperden vorig jaar dat er op de plek van het busstation aan de Wierdensestraat een park moet komen. © Lenneke Lingmont

Onderzoek: wat moet er gebeuren met busstation centrum Almelo?

ALMELO - De toekomst van het centrumbusstation aan de Wierdensestraat moet in september van dit jaar duidelijk zijn. De gemeente Almelo wil de mogelijkheden voor het busstation de komende maanden onderzoeken. 

Met het onderzoek geeft het Almelose college onder meer gehoor aan voorstellen van inwoners, vorig jaar tijdens de motiemarkt in het gemeentehuis. Het busstation geldt tegenwoordig meer als een uit de kluiten gewassen bushalte dan als eindstation. Die functie is al geruime tijd geleden verplaatst naar het treinstation. 

Het busstation Centrumplein, zoals de halte officieel heet, bood na de aanleg dertig jaar geleden extra parkeerruimte voor buschauffeurs. Omdat er veel trajecten eindigden, konden bestuurders in gebouw Versland vlakbij het station uitrusten. Dat gebouw is vorig jaar gesloopt.

Verplaatsen

Via het onderzoek wil de gemeente erachter zien te komen of de huidige bushalte mogelijk naar een andere locatie in de binnenstad verplaatst kan worden. Zo blijft er voor centrumbewoners toch een fatsoenlijk opstappunt dichtbij. De halte helemaal opheffen is geen optie, stelt het college, want de afstand tussen het stadshart en het station is daarvoor net wat te groot. Voor verplaatsing is al wat geld beschikbaar. Een subsidie vanuit de provincie van 60.000 euro moet het college daarin op weg helpen. Een ruime locatiekeuze heeft de Almelo dan overigens niet, want de subsidie is alleen beschikbaar als Almelo de busstop verplaatst naar de kruising Wierdensestraat-De Werf-Adastraat.  

Als dat doorgaat, valt de ruimte aan de Wierdensestraat vrij. Vandaar dat direct onderzocht wordt wat er in de toekomst met de grond moet gebeuren. Voor de invulling van het terrein zijn wel wat ideeën. Een optie is om de grond bij het nieuwe, naastgelegen stadspark aan te trekken.   

Almelo e.o.