Volledig scherm
© Rikkert Harink

Ontslagen docent uit Almelo: ‘Ik ben geen rechtsextremist’

ALMELO - Een ‘jeugdzonde’ brengt geschiedenisdocent Michel Letteboer uit Almelo in grote problemen. Daarom zoekt hij nu de openbaarheid, om het ware verhaal te vertellen. Want: „Ik ben geen nazidocent en ik ben geen rechts-extremist.”

Michel Letteboer is de docent die door het Twents Carmel College in Oldenzaal is ontslagen vanwege z’n politieke voorkeur. Hij heeft de primeur in Nederland, zegt hijzelf. „Ik ben de eerste vermeend rechts-extremistische leraar die ontslagen is. Toen Hans Janmaat destijds actief was voor CP’86 kon hij aan het werk blijven als docent geschiedenis.”

Interesse
Het is allemaal een misverstand. Letteboer: „Ik ben geen rechtsextremist en geen lid van de NVU. En dat ben ik nooit geweest. In het verleden heb ik inderdaad interesse gehad voor het gedachtegoed van de Nederlandse Volksunie en alles wat daarmee samenhangt. Vanuit die interesse ben ik bij een aantal demonstraties van de NVU geweest en was ik ook aanwezig bij de rechtszaak tegen Constant Kusters (leider van de NVU, red). Gewoon om te kijken hoe het verhaal zou aflopen. Op een gegeven mocht constateerde ik dat dit niet de richting was die ik op wilde gaan. Langzaam maar zeker heb ik ze de rug uiteindelijk toegekeerd. Ik wil er niet mee geassocieerd worden.”

Toch maakt die politieke overtuiging het dat Letteboer niet langer welkom is op het Carmelcollege. Hij toont de brief. In de brief schrijft Carmelrector Marjan Weekhout dat de ‘politieke voorkeuren’ van Letteboer hem ongeschikt maken als docent.

De school stelt dat je je buiten de les racistisch hebt uitgelaten tegenover leerlingen...
Letteboer ontkent stellig. „Dat neem ik de school heel erg kwalijk. In mijn ogen tart het maken van racistische opmerkingen elke vorm van professionaliteit. Daar zal ik me nooit schuldig aan maken.”

In het vonnis van de rechtbank staat dat je niet duidelijk afstand hebt genomen van eerdere kwetsende uitlatingen op internet.
„Ik heb daar wel degelijk afstand van genomen. Los van het feit of ze politiek getint zijn of niet: ik heb ze geuit op een niet-tactische manier. In bewoordingen die ik zeker niet meer zal gebruiken. Ik neem ook afstand van het feit dat ik die uitspraken heb gedaan.”

Moeten politiecommissarissen worden opgehangen in hun eigen cel?
„Dat heb ik destijds inderdaad zo gezegd. Daar neem ik nu afstand van. Daar wens ik nu absoluut niet mee geassocieerd te worden. En ik weet ook dat het schadelijk is voor je toekomst. Als je radicaliseert en je maakt verkeerde keuzes op het moment dat je perspectief en nuance mist, dat kun je heel veel schade ondervinden in de toekomst. Dat ondervind ik nu.”

Was het dom wat je gedaan hebt?
„Eigenlijk wel. Op een gegeven moment mis je bepaalde perspectieven. Dat was toen, nu zeker niet meer. Als ik een site like die onder andere kleding verkoopt met de tekst ACAB (All cops are bastards, red) wil niet zeggen dat ik dat standpunt onderschrijf. Ik like de site omdat het een site voor voetbalcultuur is.”

Zo te horen ga je in beroep tegen het vonnis.
„Daar heb ik nog geen besluit over genomen. Ik ben er nog niet uit. Ik wil mijn naam absoluut gezuiverd hebben.” Maar een eventueel beroep heeft ook met geld te maken. Geld dat hij niet heeft.

Ben je door de handelwijze van de school in de problemen gekomen?
„Absoluut. Men draagt me nu na dat ik me in het verleden heb geïnteresseerd voor een bepaald gedachtegoed. Ik voel me ook beschadigd. Maar mijn droom om docent geschiedenis te worden geef ik niet op.”

De les uit dit alles?
Letteboer: „Uiteindelijk is op internet alles terug te vinden over jou en alles blijft er ook opstaan. Als je bepaalde extreme, beledigende of politiek getinte uitspraken doet, dan word je daar later op afgerekend.”

Almelo e.o.