Volledig scherm
Exterieur van de nieuwe productiehal van uraniumverrijkingsfabriek Urenco Nederland © ANP

Ontslagen medewerker Urenco blijft met lege handen achter

ALMELO - Urenco hoeft de ontslagen medewerker Edwin Hosmus geen ontslagvergoeding te betalen. Dat heeft de rechtbank Overijssel gisteren bepaald. 

Als site delivery manager, een it-functie, verdiende Hosmus 7278 euro per maand. Hij had een ontslagvergoeding van 820.464,13 euro geëist van zijn voormalige werkgever. Ook wilde hij achterstallig loon, al met al een bedrag van 77.838,27 euro. Maar de kantonrechter wees zijn vorderingen af. Sterker nog: de ontslagen medewerker moet het salaris betalen van de advocaat die Urenco heeft moeten inhuren.

Hosmus en zijn voormalige werkgever stonden eind maart tegenover elkaar in de rechtbank. De medewerker stelde dat hij een burn-out heeft opgelopen als gevolg van structureel overwerk. Op 2 mei 2016 meldde hij zich ziek. In maart 2017 kreeg hij een brief van de advocaat van Urenco van liefst 18 kantjes. Daarin werd hem verweten autoritair, dominant en compromisloos te zijn. Werkgever en werknemer kregen vervolgens onenigheid over de vraag of uitkeringsinstantie UWV bevoegd was een deskundigenoordeel te geven. 

Geen aanleiding

De rechter zag geen aanleiding de oud-medewerker een vergoeding toe te kennen. Volgens de rechter is uit het dossier niet gebleken dat sprake is geweest van stelselmatig overwerk en dat dat aan Urenco te wijten is. Dat blijkt ook niet uit de aanwezigheidsregistratie die het bedrijf heeft bijgehouden. Ook tijdens beoordelingsgesprekken in 2013, 2014 en 2015 zijn geen aantekeningen gemaakt over te zware belasting of overwerk. ‘Het had wel op de weg van Hosmus gelegen om, indien hij vond dat hij te zwaar werd belast, dat tijdens beoordelingsgesprekken naar voren te brengen’, aldus de uitspraak.

In hetzelfde conflict had de rechter de ontslagen medewerker al toestemming gegeven op het terrein van Urenco  121.000 e-mails in te zien.

Almelo e.o.