Volledig scherm
De Karelskamp in Almelo wordt nog steeds met sluiting bedreigd. Onzekerheid troef. © Lenneke Lingmont

Onzekerheid voor De Karelskamp in Almelo blijft voortbestaan

ALMELO - Van winkeldief tot moordenaar. In de Penitentiaire Inrichting Almelo, in de volksmond beter bekend als De Karelskamp, zitten 156 gevangenen opgesloten. Maar de vraag is hoe lang nog.

Eenmaal door de metershoge hekken van De Karelskamp kom je in een wereld op zich. Waar sommige gevangenen een half leven doorbrengen. Waar ze sporten en werken, naar de tandarts, kapper, kerk of moskee gaan. Maar waar ze ook het grootste deel van de dag binnen de vier muren van hun cel doorbrengen. En waar 170 medewerkers ervoor zorgen dat het leven achter gesloten deuren goed verloopt.

Goed regime
Plaatsvervangend vestigingsdirecteur Frank Geers heeft passie voor zijn vak en kent alles en iedereen binnen de muren van De Karelskamp. Hij probeert hier een zo goed en rustig mogelijk regime te laten gelden, waar gevangenen worden voorbereid op hun terugkeer naar de maatschappij.

Dreigende sluiting
Maar de laatste jaren drukt een dreigende sluiting op De Karelskamp. Er zijn in Nederland minder gevangenen dan cellen. Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil daarom gevangenissen sluiten en Almelo staat telkens op het lijstje met locaties waar de deur definitief dicht moet. Al diverse keren stond het personeel in Den Haag om actie te voeren en Twentse advocatuur en politiek staan continu op de barricades. Tot nu toe met succes, telkens is sluiting afgewend.

Almelo e.o.