Volledig scherm
Martin Sullima van Dekowood. © Emiel Muijderman

Ook in Almelose speeltuin zit ongeluk in klein hoekje

ALMELO - Onlangs raakten drie kinderen in een Almelose speeltuin gewond door houtsnippers. Hoe vervelend het ook is, het kan gebeuren, zegt de producent. "Ga daarom nooit met blote voeten een openbare speeltuin in."

De houtsnippers liggen op vele speelplekken in heel Nederland. Tot grote tevredenheid van de gebruikers, klachten zijn er nauwelijks, geeft Martin Sullima aan. De manager van Dekowood, het bedrijf uit Goor dat bij zo’n 50 speelplaatsen in Almelo houtsnippers heeft aangelegd, vindt het dan ook vervelend dat in Almelo onlangs drie kinderen gewond zijn geraakt tijdens het spelen. Maar Sullima heeft ook een advies, aan kinderen én ouders: ga nooit met blote voeten een openbare speeltuin in. Ongeacht de ondergrond. „Ik heb zelf een dochtertje, die heeft wel eens een stuk glas in haar voet gehad toen ze speelde in zand. Zij komt zo’n speelplek niet op als ze geen schoenen aan heeft.”

Snippers voor zand
Onlangs deden enkele ouders van kinderen die aan de Pelikaan wonen hun beklag over de ondergrond bij de speeltuin. Het zand is er door de gemeente vervangen door de houtsnippers, en daaraan hadden enkele kinderen zich bezeerd. Ze stuurden een boze brief - ondertekend door tientallen buren - aan de gemeente, want ze wilden het zand terug. Raadslid Harry de Olde stelde er vragen over aan B en W en diende een klacht in, het college vroeg op haar beurt de Voedsel en Warenautoriteit om de snippers te onderzoeken. Dat is inmiddels achter de rug. Conclusie? Er is niets mis met het product, de klacht is ongegrond. „Dit gebeurt gewoon in speelland”, geeft Sullima aan.

Speelrisico
Een ongeluk zit in een klein hoekje, vooral in een speeltuin. Het kan op iedere ondergrond gebeuren, volgens Sullima. „Vroeger viel je uit een boomhut, met een blauwe knie of hoofdwond als gevolg. Wij moeten kleine kwetsuren niet gaan vergroten, maar als speelrisico beschouwen.” Hij benadrukt dat de houtsnippers van zijn bedrijf aan alle eisen en normeringen voldoen.

Almelo e.o.