Volledig scherm
Ook in het gerechtsgebouw in Almelo komen wrakingen steeds vaker voor. © Lars Smook

Ook inwoners Overijssel hebben wraken in rechtbank ontdekt

ALMELO - Het aantal rechtszaken waarbij de rechter gewraakt wordt, neemt de laatste jaren fors toe. Recordjaar was 2015 met 713 verzoeken, bijna 100 (15 procent) meer dan in 2014. Bij ongeveer 8 op de 10.000 rechtszaken is de rechter gewraakt.

Wrakingen zijn niet vaak succesvol: bij tussen de 4 en 5 procent van de verzoeken wordt de rechter naar huis gestuurd. In Overijssel is het beeld hetzelfde. De keren dat de onafhankelijkheid van rechters in Almelo en Zwolle in twijfel wordt getrokken en zij worden gewraakt, loopt op.

Wilders
Over 2013 werden 21 wrakingsverzoeken gedaan, waarvan er geen enkele werd toegewezen. Dat aantal steeg over 2015 naar 30 wrakingen. Daarvan werden twee verzoeken gehonoreerd. De overkoepelende Raad voor de Rechtspraak wijt de stijging van het aantal wrakingsverzoeken aan de eerste strafzaak tegen PVV-leider Wilders. Zijn toenmalige advocaat Bram Moszkowicz wraakte de rechters met succes. Dat kreeg veel aandacht.

Koffiedik kijken
De stijging van het aantal wrakingen is niet wetenschappelijk onderzocht, zegt woordvoerster Barbara den Uijl van de Raad voor de rechtspraak. „Het is een beetje koffiedik kijken, maar door de eerste zaak Wilders is er veel meer bekendheid met dit instrument. Wraking is een goed instrument als er iets aan de hand is. Het zou zonde zijn als wraking lukraak wordt toegepast. Dan verliest ze haar waarde. Het loopt nog niet de spuigaten uit, we houden dat wel in de gaten.”

Civiel recht
De meeste wrakingen bij de rechtbank Overijssel doen zich voor in het civiel recht. De afgelopen drie jaar werden 36 wrakingsverzoeken gedaan, waarvan er 2 zijn toegewezen. De minste wrakingen komen voor in het strafrecht. Van de 17 wrakingen afgelopen jaren is er 1 toegewezen. Wrakingsverzoeken worden behandeld waar ze zijn ingediend, in Almelo of Zwolle.

Rechtseenheid bevorderen
Een wrakingskamer bestaat uit twee rechters van de betrokken locatie en een van de andere locatie. „Beoogd wordt daarmee de rechtseenheid te bevorderen en te waarborgen”, aldus een woordvoerder van de rechtbank. Bij de rechtbank Overijssel wordt sinds 2013 geput uit een pool van twintig ervaren (senior)rechters.

Bij de rechtbank Almelo liep pas een uitzonderlijk wrakingsverzoek. In de beslagzaak over 137 auto’s van de verdachte drugscrimineel Wiebe van B. wraakte het Openbaar Ministerie. Zij zouden geen rekening houden met verhinderdata van de officier van justitie. De wraking werd afgewezen.

Almelo e.o.