Volledig scherm
Bert-Jan Dierink naast het paradepaardje: het complete uniform van majoor Van Loo © Lenneke Lingmont

Oorlog komt ineens heel dichtbij in Almelo

ALMELO - Een meter breed en drie meter lang. De onderduikplek op de zolder van de familie Dierink bood tijdens de Tweede Wereldoorlog onderdak aan maximaal een persoon. De landkaart waarmee de Duitsers in de gaten werden gehouden aan de hand van het illegale Radio Oranje, ligt er nog.

Wat Bert-Jan Dierink in 2007 niet voor mogelijk hield, was de aanwezigheid van een onderduikplaats in zijn woning aan de Geraniumstraat. Vorig jaar zomer besloot hij oud-bewoner Ep Bolte uit te nodigen voor een kop koffie. "Hij heeft hier 70 jaar gewoond van 1934 tot 2004 en wilde graag nog eens zijn tienerkamer zien." Met de foto's onder de arm lopen de twee de trap op richting de bewuste zolderkamer. "Ik had hem gevraagd om wat oude foto's mee te nemen van de woning." Eenmaal boven valt Dierinks mond open van verbazing. "Je weet dat hier een onderduikplek zit hé", zei Bolte.

Klosjes
"Boltes vader, die werkzaam was op het oude postkantoor aan het Amaliaplein, kreeg vaak verzoeken of hij onderdak kon bieden." Daarop besloot hij onder het dakbeschot een minimale ruimte te creëren. "De plek zat er nog, maar ik had hem aan een kant dichtgemaakt. Natuurlijk niet bij nagedacht dat het diende als onderduikplaats. De klosjes die in 1941 zijn geplaatst om hem van binnen dicht te krijgen, zaten er nog. Zo'n vondst brengt de oorlog wel heel dichtbij", vertelt Dierink.

Verzameling
Van de tienerkamer van Bolte is weinig over. Uniformen, helmen en archiefstukken sieren de tweede verdieping aan de Geraniumstraat. Dierinks fascinatie voor WOII kreeg al ver voor de ontdekking van de onderduikplaats gestalte. Op 15-jarige leeftijd ontving hij uit handen van zijn oma het oorlogszakboekje van opa Elbert-Jan Toren. "Niet veel later kreeg ik na mailcontact met defensie ook zijn dienstkaart, registratiekaart en straflijst in handen."

Expositie
Ter ere van de bevrijding van Almelo houdt Dierink in april een expositie in het Huis van Katoen en Nu. Mensen die nog spullen op zolder hebben liggen en het graag bewaard zien blijven kunnen het doneren. Zo hoopt Dierink antwoord te krijgen op de herkomst van twee Almelose helmen. "De een heeft een opdruk met BW en de ander VHS Almelo. Ze zijn afkomstig uit 1944 en komen 100% zeker uit WOII, maar verder kom ik niet. Een man uit Zenderen had ze op zolder liggen en bracht ze langs. Ik hoop dat iemand het weet."

Volledig scherm
De onderduikplaats waar Bert-Jan Dierink op gewezen werd door oud-bewoner Ep Bolte © Lenneke Lingmont
Volledig scherm
Met dit oorlogszakboekje van zijn opa begon de fascinatie voor WOII bij Bert-Jan Dierink © Lenneke Lingmont

Almelo e.o.