Volledig scherm
© Thinkstock

Oplichter vangt huur voor woning van iemand anders in Almelo

ALMELO - ‘Komt u voor de sleutels van het appartement, dan bent u slachtoffer geworden van de oplichtingszaken van Bas van den H.’ Een flinke schok als dat de boodschap is en je hebt net een flink bedrag overgemaakt om een appartement in de Almelose Maasstraat te huren. Het overkwam de afgelopen weken meerdere woningzoekenden, die gedupeerd zijn voor bedragen van 1.100 tot 2.000 euro.

Het blijkt de werkwijze van de geboren Deventenaar Bas van den H. (20), die de woning zelf twee maanden huurde, maar nooit betaalde. „Ik kwam er achter dat Bas onder een valse naam mijn appartement wilde verhuren”, zegt de eigenaar van de woning die niet met zijn naam in de krant wil. „Ik heb nieuwe sloten op het huis laten zetten. Hij komt er niet meer in.”

De Almelose Audrey Polko (37) is een van de slachtoffers. Ze maakte 1.100 euro over om het appartement te huren: 550 euro voor een maand huur en hetzelfde bedrag als borg.

Rondleiding
Polko kreeg een rondleiding in het appartement, waar Van den H. vertelde dat er meer belangstelling was. „De eerste die de knoop doorhakte zou het appartement krijgen. Dus hapte ik toe. Ik was erg blij, want ik moest snel woonruimte hebben. Maar toen ik maandag de sleutel kon ophalen, was ik de zoveelste aan de deur. Opgelicht…” Volgens meerdere slachtoffers zit de moeder van Van den H. ook in het complot. Ze was bij alle rondleidingen, waar Bas haar voorstelde als collega.

Websites
Van den H. heeft meer op zijn kerfstok. Op diverse websites melden slachtoffers opgelicht te zijn door webwinkels en bedrijven van hem. Allemaal maakten ze geld over, zonder er iets voor terug te krijgen. Ook hier duikt de moeder van Van den H. op.
Op het Almelose politiebureau gaat bij een vraag over de Maasstraat direct een belletje rinkelen. „Er staan afspraken gepland voor aangiftes. De afgelopen dagen hebben zich verschillende mensen gemeld”, zegt een medewerkster. Meer wil ze nog niet kwijt, omdat het onderzoek in volle gang is.

Buurman Alex Rajic, voorzitter van de vereniging van eigenaren, zag meerdere slachtoffers voor het portiek staan. „Er was een vrouw bij die speciaal geld had geleend van haar oma om het voorschot te kunnen betalen. Ik heb ze allemaal doorverwezen naar de politie, want Bas hebben we hier nooit teruggezien.”

Onbereikbaar
Van den H., die ook een handel in tweedehandswitgoed heeft, blijkt onbereikbaar. Zowel voor slachtoffers als voor deze krant.

Almelo e.o.