Volledig scherm
De rechtbank in Almelo. © Tubantia

Opname voor Almeloër Bram G. na aanslag met kettingzaag

ALMELO - Het Openbaar Ministerie wil dat Bram G. (34) een jaar wordt opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Zelf gaat G. liever naar de gevangenis, waar hij al elf maanden in voorarrest zit voor de aanslag met een kettingzaag op zijn buurman.

Nee, de beelden van de aanslag hoeft G. niet meer te zien. Vindt hij niet leuk om naar te kijken. Als een minuut later de beeldschermen aangaan werpt hij toch een blik. Op de beelden is te zien hoe de Almeloër op 9 oktober vorig jaar met een kettingzaag de aanval opent op kunstenaar Petros Margosyan. Laatstgenoemde, die bij de actie lichte verwondingen oploopt, wordt te hulp geschoten door de eigenaar van een nabijgelegen sportschool.

Rechtssysteem

Gisteren diende in de Almelose rechtbank de inhoudelijke behandeling van de zaak, nadat deze in januari werd aangehouden. Destijds verloor G. in de raadszaal alle zelfbeheersing en ook deze morgen is er volgens hem van alles mis met het rechtssysteem. Zo ziet hij niets in de behandeling in een psychiatrisch ziekenhuis. Liever gaat G. naar De Karelskamp.

Belangrijk detail: stond de kettingzaag aan of niet? Advocaat Rob Oude Breuil zegt van niet. Het OM acht bewezen dat de zaag wel degelijk draaide. Omdat G. lijdt aan meerdere stoornissen moet volgens het OM een behandeling worden opgelegd. "De stoornissen bestaan al langer en zijn hardnekkig. Daar moet iets aan gedaan worden", stelt de officier van justitie.

Sussen

De verdediging en de rechtbank zijn het eens met de officier, die eraan toevoegt dat de kans op herhaling in de toekomst groot is. G. werd in het verleden al meerdere keren veroordeeld. Onder meer voor diefstal en enkele vernielingen. Zelf zegt G. niet agressief te zijn. "Ik zou nooit geweld gebruiken. Ben meer van het sussen. Dit alles is gebeurd nadat ik vier dagen niet sliep van de speed. Dat gaat niet weer gebeuren."

Uitspraak over twee weken.

Almelo e.o.