Volledig scherm
Sebastiaan Stöteler (rechts) in discussie met Marcel Zielman (links) tijdens het slotdebat van Stemmingmakerij. © Ferry de Goeijen

Opnieuw clasht PVV Almelo: 'Geen keppeltje, geen kruisje, geen hoofddoek: niks'

ALMELO - De PVV Almelo is maandagavond, in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, opnieuw geclasht met een rechtse partij. Nadat er al frictie met de VVD ontstond in het eerste debat van Stemmingmakerij, stuitte de PVV maandagavond op het CDA.

Tijdens het slotdebat in de businesslounge van het Polman Stadion, werd PVV-lijsttrekker Sebastiaan Stöteler verweten met twee maten te meten, over uitspraken voor een kruisjes-, hoofddoekjes-, en keppeltjesverbod voor Almelose ambtenaren. 

Quote

Geen keppeltjes, geen kruisjes, geen hoofddoek­jes: niks.

Sebastaan Stöteler, PVV

Als het aan Stöteler ligt, mogen ambtenaren in het zicht van het publiek, zoals aan de balie, geen religieuze uitingen dragen, maar op het kantoor in het stadhuis wel. “U meet met twee maten”, trok Marcel Zielman (CDA) fel van leer. “Waarom in de frontoffice niet en op kantoor wel?”

Regels politie
Stöteler: “Omdat dat uit het zicht is. Daarmee volgen we de regels van de politie.” De lijsttrekker ziet het liefst dat er landelijk zo snel mogelijk een verbod komt. “In Nederland en in het westen is er scheiding van kerk en staat. Dat geldt voor politie en dus ook voor ambtenaren.” Met een verbod op religieuze uitingen doelt hij op: “Geen keppeltjes, geen kruisjes, geen hoofddoekjes: niks. Een hoofddoek staat synoniem voor onderwerping en onderdrukking: dat staat haaks op onze cultuur.”

Klederdracht
Dat stuitte Zielman tegen de borst. “Vroeger droegen mensen in Nederland al mooie klederdracht met hoofddeksels, zoals in Staphorst. En oude mensen gingen ook met een hoofddoek op pad”. Stöteler: “Dat was vroeger. Dat is niet onze cultuur nu.”

Geen boerka's
Volgens Zielman speelt de hoofddoekjesdiscussie niet eens in Almelo. “Ik heb niemand zien zitten met een hoofddoek.” Ook Lieneke Bolhuis (MinimaPartij) vindt het geen probleem als ambtenaren hoofddoekjes dragen. “Zo lang het gezicht maar zichtbaar is. Dus geen boerka.” 

Almelo e.o.