Volledig scherm

Oppositie Almelo voorziet artikel 12-status

ALMELO - De oppositiepartijen LAS en VVD gaan er vanuit dat Almelo binnen twee jaar een artikel 12-gemeente wordt. Volgend jaar redt de gemeente het financieel nog, maar in de jaren daarna moet 15 miljoen euro bezuinigd worden om dit rampscenario te voorkomen.

Een artikel 12-gemeente moet voor alle uitgaven - tot de 'laatste paperclip' toestemming krijgen van provincie en de lokale belastingen gaan maximaal omhoog. Daar staat dan tegenover dat er meer geld van de rijksoverheid naar Almelo gaat.

LAS en VVD constateren in hun algemene beschouwingen bij de gemeentebegroting 2015 dat er in de afgelopen maanden te weinig is gedaan om de financiële problemen het hoofd te bieden. Er werd in de zomer weliswaar een bureau ingehuurd om mogelijke bezuinigingen in kaart te brengen, maar dat zette weinig zoden aan de dijk.

Het bureau Hiemstra & De Vries oordeelde dat 15 of zelfs 20 miljoen euro bezuinigen in feite onhaalbaar is.D66, nu in de coalitie met CDA, PvdA en SP, hamert al geruime tijd op een bezuiniging van liefst 20 miljoen om de gemeentefinanciën op orde te krijgen. De fractie noemt 15 miljoen euro 'een stap in de goede richting'.

Er zijn ook zorgen om de 8,9 miljoen euro die de provincie heeft toegezegd voor het vernieuwen van de binnenstad. Het lijkt er op, aldus diverse fracties, dat het college van burgemeester en wethouders zich er al heeft bij heeft neergelegd dat dit geld niet meer komt.

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement  

Almelo e.o.