Volledig scherm
Graduation Party in het Theaterhotel in Almelo © Annina Romita

Oproep aan afgestudeerden: 'Ontdek de wereld, maar vergeet Almelo niet'

ALMELO - De pas geslaagde leerlingen havo en VWO uit Almelo moeten vooral de wereld ontdekken en nieuwe mensen ontmoeten. Maar het zou wel fijn als ze na hun studie weer terugkeren naar Almelo. Dat was de strekking van het pleidooi dat Esther Hammink, directrice van het Theaterhotel, hield tijdens de Graduation Party in datzelfde Theaterhotel.


Daar waren zo’n 150 geslaagde havo en VWO scholieren van Het Noordik, Canisius, Pius X en Het Erasmus aanwezig voor het zogeheten Throw Hat Moment. Het is belangrijk om deze, straks (hoog)opgeleide, jongeren te behouden voor de stad, vindt ook Menno Littel van de Almelo Academy. „De jeugd weet niet goed welke mooie bedrijven hier zitten. Ze gaan elders studeren, want hier zit geen hogeschool. We willen ze met de Academy hier laten oriënteren, kennis geven van lokale bedrijven, want we hebben in de toekomst nog veel jong talent nodig.”

Leerlingen
Anne-Jet, die het vwo op Het Erasmus heeft afgerond, ziet een terugkeer naar Almelo na haar studietijd in ieder geval niet zitten. „Ik heb een hekel aan de kortzichtigheid in deze stad”, zegt ze. „Ik heb blauw haar, maar kan niet over straat zonder nageschreeuwd of nagestaard te worden. Het is een beetje ‘wat de boer niet kent, dat eet ie niet’. In steden als Leiden en Amsterdam is dat niet zo.” Ze gaat studeren in Nijmegen en keert daarmee Almelo de rug toe.

Ze is niet de enige. Ook Scott, van dezelfde school, ziet zijn toekomst buiten Almelo. Hij gaat eerst een tussenjaar doen in Spanje, voordat hij in Nederland een studie oppakt. „Hier in Almelo heb je lokale bedrijven, in het westen is het internationaler”, zegt hij. En daar valt ook meer geld te verdienen, denk hij. „Een baan daar is mooier dan het hoofd worden van de lokale HEMA.” Waar hij wel voor terug zou komen naar Almelo? „Heracles. De club is een van de weinige dingen die me echt aantrekken in deze stad.”

  1. Horecabroers winnen Energiek Almelo Award

    Horecabroers winnen Energiek Almelo Award

    ALMELO - Ze zetten de stad op de menukaart en zorgen daarmee voor een verlevendigd straatbeeld. Het is een citaat uit het juryrapport bij de Energiek Almelo Award 2017. De ondernemersprijs is gewonnen door Gabriël (r.) en Stefan Urucoglu. De prijs is woensdagmiddag in het Theaterhotel uitgereikt door voorzitter Pieter Mulder van het ondernemerscollectief. De broers Urucoglu zijn eigenaren van restaurant Kreta en café 't Hookhoes. "Onvermoeibaar en vol ideeën hebben ze van hun horecagelegenheden iets bijzonders gemaakt", aldus de jury. De prijs onderstreept ook het sociale hart van de ondernemers. "Door het organiseren van allerlei evenementen zorgen zij er ook voor dat Almeloërs die het minder hebben getroffen een zetje in de rug krijgen."

Almelo e.o.