Oud-journalist schrijft voor Jaarboek Twente: ‘Ik vind het belangrijk dat we verhalen bewaren’
ALMELO - De graaf en andere hoogwaardigheidsbekleders zaten vroeger bij de openbare examens van leerlingen van de Latijnse School in Almelo. Dergelijke details kleuren het verhaal dat oud-journalist Peter van der Molen schreef voor het Jaarboek Twente 2020.
Tom van den Berg
Van der Molen (82) bleef na zijn pensionering als journalist schrijven. Wat zijn broodwinning was noemt hij tegenwoordig zijn hobby. „Ik doe dit gewoon graag”, zegt hij. „Bovendien kom ik op deze manier onder de mensen en dat is op mijn leeftijd belangrijk. Zo probeer ik nieuwe relaties op te bouwen.”
Druk bezet
Met enige zelfkennis bekent Van der Molen dat hij moet oppassen dat de hobby niet opnieuw werk wordt. Hij is een drukbezet man, vult wekelijks onder meer een rubriek over de historie van de stad in een huis-aan-huisblad, is redacteur van het Senioren Journaal, bestuurslid van de stichting Cosbo Almelo (een koepel van ouderenorganisaties), medewerker van het blad de Nieuwe Molenwereld én in de wintermaanden loopt hij vakantiebeurzen af als vertegenwoordiger van een luxe camping in Spanje.
Ik kreeg een 8 voor geschiedenis. Trouwens, het enige vak waarvoor ik zo’n hoog cijfer kreeg...
Peter van der Molen
Diezelfde Van der Molen is ook nog eens betrokken bij twee jaarlijkse uitgaven van de cultuurhistorische Uitgeverij Twentse Media. Dat zijn de Twentse Almanak (editie 143) en het Jaarboek Twente 2022. Beide boeken worden op 29 oktober in het kulturhus in Borne gepresenteerd. Van der Molen werpt zich op als pr-man.
Latijnse school
Zelf heeft de oud-redacteur van deze krant een verhaal geschreven voor het Jaarboek Twente over de ontwikkeling van de Latijnse School tot scholengemeenschap Erasmus in Almelo. „Dat spitten in de historie is iets wat ik graag doe”, zegt Van der Molen. „Interesse in geschiedenis had ik al op school. Ik kreeg een 8 voor geschiedenis. Trouwens, het enige vak waarvoor ik zo’n hoog cijfer kreeg...”
Stadsmuseum
Als Van der Molen zich eenmaal op een onderwerp stort, dan wil hij er ook werkelijk alles van weten. En dat is te lezen in het verhaal over die Latijnse School, gevestigd in het pand van het Stadsmuseum aan de Prinsenstraat. „Het gaat om verhalen die de moeite waard zijn om door te geven. Dat is mijn drijfveer. Ik vind het belangrijk dat we die verhalen bewaren, want zo gaat onze geschiedenis niet verloren.”
Zijn eigen kennis van de lokale geschiedenis heeft Van der Molen voor een groot deel te danken aan een inmiddels verdwenen generatie. Van der Molen: „Ik schreef voor de krant een serie waarvoor ik zestig ouderen interviewde over de eerste helft van de 20ste eeuw. Vaak mensen die zelf eind 19de eeuw waren geboren. Die mensen hebben zoveel meegemaakt. Van die kennis maak ik nog altijd gebruik.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.