Volledig scherm
© ThinkStock

Oud-president rechtbank Almelo mr. Van den Biesen (97) overleden

ALMELO/WASSENAAR - Oud-president mr. H.J.J. (Henri) van den Biesen van de Almelose rechtbank is zondagnacht op 97-jarige leeftijd overleden. De jurist was 22 jaar de hoogste baas van de toen nog zelfstandige rechtbank, in het vroegere justitiepaleis aan de Wierdensestraat. Van den Biesen is in zijn slaap overleden, in zijn woonplaats Wassenaar.

Van den Biesen, geboren in Breda, was een bijna legendarische figuur die aanzien genoot in de juridische wereld. De gelovige katholiek stond bekend als een kleurrijke en eminente magistraat. Onder zijn bewind werd de organisatie van de Twentse rechtbank gemoderniseerd. Eerder werd de rechtbank zomers draaiende gehouden door invallers. Daar maakte hij een eind aan. Ook stelde hij de eerste vrouwelijke rechter in Twente aan. Van den Biesen ging in 1989 met pensioen.

Volgde de ontwikkelingen
Hij werd als president van de Twentse rechtbank opgevolgd door wijlen mr. Henk Drewes en mr. Fred van der Winkel. De Almelose rechtbank is ruim twee jaar geleden samengevoegd met de Zwolse tot de rechtbank Overijssel. Volgens rechter Luit Vogel, die door Van den Biesen werd opgeleid, volgde hij ook die laatste ontwikkeling op de voet.

Almelo e.o.