Herman Vleersbos, als raadslid in 1988.
Volledig scherm
Herman Vleersbos, als raadslid in 1988. © Gerard Hassing

Oud-raadslid en journalist Herman Vleerbos uit Almelo overleden

ALMELO - In zijn geboorte- en woonplaats Almelo is dinsdagmiddag Herman Vleerbos overleden op 79-jarige leeftijd. Vleerbos was in de jaren 80 en 90 in Almelo vele jaren raadslid voor het CDA en tevens vice-fractievoorzitter van die partij. Tot aan zijn pensionering was Vleerbos regio- en stadsverslaggever van de toenmalige Twentsche Courant in Almelo.

Kruidenierszoon

Herman Vleerbos werd op 8 september 1940 geboren als een van een tweeling van de in Almelo bekende kruidenier Vleerbos van de Krommendijk, die destijds in de stad met paard en wagen met waren rondging en later in de Ootmarsumsestraat een van de eerste supermarkten stichtte. 

Journalist en graficus

Vleerbos koos niet voor het vak van winkelier en verkoper, maar ging naar de grafische school, bekwaamde zich in de taal- en letterkunde en werd journalist bij de toenmalige Twentsche Courant/Overijssels Dagblad en de weekbladengroep van Twentepublicaties (een joint venture van FC Twente, de Twentsche Courant en reclamebureau De Zuil) waar hij de leiding kreeg over de weekbladen Twente Centraal, Haaksberger Courier, Nieuwe Dinkellander en Vizier op Noordoost-Twente. Eind 1988 werd Herman stadsverslaggever voor de Twentsche Courant in Almelo.

Politicus

In de tussentijd had hij zich al politiek verdienstelijk gemaakt. Als jong lid van de KVP en daarna het CDA werd hij actief in de gemeentepolitiek, werd hij raadslid voor het CDA en werkte hij zich op tot de vice-fractievoorzitter van de partij, met naast hem Roel Koetsier. De politiek was Vleerbos als het ware met de paplepel ingegoten. Verschillende familieleden waren wethouder, raadslid of lid van een gemeentelijke (politieke) commissie. Met name sociale zaken en welzijn waren Vleerbos op het lijf geschreven. Voor inwoners van Almelo was Herman Vleerbos gemakkelijk benaderbaar als zij problemen hadden en die opgelost wilden hebben.

Welzijn

In diverse stichtingen en organisaties was Vleerbos kartrekker als het ging om welzijn en goede doelen. Zo zette hij zich in voor de charitatieve organisatie Terre des Hommes die wereldwijd actief is met het verbeteren van de leefomstandigheden van kinderen en uitbuiting van de kinderen. 

Ridder

Voor zijn verdiensten werd Herman Vleerbos koninklijk onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Afgelopen jaar werd bij Herman Vleerbos kanker geconstateerd. Drie weken geleden werd geconstateerd dat het een ongeneeslijke vorm was en dinsdagmiddag overleed hij.

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.