Volledig scherm
Foto: Frans Nikkels

PH in Almelo 100 jaar: van dwerg tot leverancier aan profclubs

ALMELO - Omnisportvereniging PH in Almelo bestaat 100 jaar. De club, die een voetbal-, darts-, golf- en tennisafdeling heeft, viert het jubileum in de week van maandag 4 tot en met zondag 10 juli. Dan is er een bomvolle feestweek.

De afdeling met veruit de meeste leden is de voetbaltak.

De historie van PH is nauw verweven met de historie van de katholieke sportbeweging in Twente. Nadat in 1916 de RKUVB, de Rooms Katholiek Utrechtse Voetbalbond, werd opgericht, plaatste de secretaris van Achilles uit Hengelo een oproep in de Twentsche Courant om te komen tot het oprichten van katholieke voetbalclubs.

Foutje
Tijdens een bijeenkomst op 22 september 1916 op een zolder aan de Julianastraat werd een bestuur gevormd. Op maandag 26 september 1916 werd de vereniging ‘Almelo’ officieel opgericht. In 1917 werd de naam Almelo gewijzigd in PH (Prins Hendrik), omdat er al een voetbalclub met de naam Almelo in de neutrale voetbalbond speelde. PH begon in de tweede klasse van de RKUVB. Zonder een kampioenschap te behalen kwam PH, door de sterkte van haar elftal en door diverse reorganisaties van de competities, in de landelijke klasse. In seizoen 1929-1930 werd PH voor het eerst kampioen.

Sportief dal
Bij een fusie van competities in 1940 werd PH ingedeeld in de tweede klasse van de NVB (Nederlandse Voetbal Bond). Het bestuur van PH vond het elftal echter te zwak en werd ingedeeld in de derde klasse. Ook daar handhaafde PH zich niet. Er volgde degradatie naar de vierde klasse.
Het duurde tot 1963 voordat PH de vierde klasse kon verlaten. In dat jaar werd ook afscheid genomen van het Sportpark Sluiskade en werd een eigen onderkomen aan de Horstlaan betrokken.

Explosieve groei
Door de verhuizing groeide het ledental van PH explosief. Vooral de jeugdafdeling. Met de verhuizing naar de Schelfhorst groeide het ledental tot boven de duizend. Daarmee werd PH één van de grootste verenigingen van de Twentsche Voetbalbond. De jeugdteams van PH drongen door tot de landelijke competities en het eerste elftal bereikte in 1995 de eerste klasse.

Profvoetballers
Momenteel speelt PH in de tweede klasse. PH toonde zich door de jaren heen een uitstekend leverancier aan profclubs. Onder andere Wout Brama, Brian van Loo en Serdar Gökkaya bereikten het betaalde voetbal vanuit de jeugd van PH.

Almelo e.o.