Volledig scherm
De Leemslagenplas. © Lenneke Lingmont

Plan voor dagcamping en natuur bij Leemslagenplas Almelo

ALMELO - Een park. dagcamping en natuurgebied op de oever van de Leemslagenplas. Daarvoor pleit de Vereniging Westelijke Groene Long Almelo. De gemeente onderzoekt de mogelijkheden.

De oever van de Leemslagenplas is een wildernis. Bomen, welig tierend struweel en andere vegetatie - waaronder gevaarlijke metershoge bereklauwen - onttrekken de zandafgraving, met een oppervlakte van 35 voetbalvelden, aan het oog. Een ondoordringbare waterkant.

Als het aan de Vereniging Westelijke Groene Long Almelo (VWGLA) ligt, gaat dat in de nabije toekomst drastisch veranderen. De vereniging heeft namelijk een bijzonder plan ontwikkeld voor een strook grond langs de Leemslagenplas, die ten westen van de wijk Windmolenbroek aan de overkant van het kanaal ligt. Het gaat daarbij om een park met dagcamping en een natuurgebied met uitkijkpost. "Daarmee wordt het een aantrekkelijk gebied, om te wandelen, recreëren en van de natuur te genieten. Nu heeft niemand er wat aan", verklaart voorzitter Geert Zomer van de Vereniging Westelijke Groene Long.

Het plan van de Vereniging Westelijke Groene Long bestaat kortweg uit drie onderdelen. Een parkstrook met ruige vegetatie en grillige heidevelden onder de hoogspanningsmasten. Een natuurgebied, deels open, waar flora en fauna (zoals zilverreiger, wintertaling en witgatje) kan gedijen. Een recreatieterrein aan de oostkant van de parkstrook met een open grasveld, omringd door fruitbomen, waar plek is voor familiedagen, barbecues en kleinschalige sportactiviteiten. Daarbij is zwemmen overigens geen optie. Te gevaarlijk in de zandafgraving met steile oevers en een diepte van 30 meter.

De aanlegkosten zijn door de initiatiefnemers op een ton becijferd. "Door middel van crowdfunding, subsidies en fondsen moeten we dat geld bijeen kunnen krijgen", denkt Zomer. Recent heeft hij de plannen met wethouder Irene ten Seldam (CDA) besproken. "De wethouder was positief", zegt Zomer.

Dat blijkt te kloppen. In een reactie zegt Ten Seldam het een 'mooi plan' te vinden. "Een verbinding tussen stad en buitengebied. We gaan er serieus naar kijken." Of het plan haalbaar is, moet nog blijken. "De gemeente heeft geen geld op de plank liggen om het uit te voeren."

  1. Horecabroers winnen Energiek Almelo Award

    Horecabroers winnen Energiek Almelo Award

    ALMELO - Ze zetten de stad op de menukaart en zorgen daarmee voor een verlevendigd straatbeeld. Het is een citaat uit het juryrapport bij de Energiek Almelo Award 2017. De ondernemersprijs is gewonnen door Gabriël (r.) en Stefan Urucoglu. De prijs is woensdagmiddag in het Theaterhotel uitgereikt door voorzitter Pieter Mulder van het ondernemerscollectief. De broers Urucoglu zijn eigenaren van restaurant Kreta en café 't Hookhoes. "Onvermoeibaar en vol ideeën hebben ze van hun horecagelegenheden iets bijzonders gemaakt", aldus de jury. De prijs onderstreept ook het sociale hart van de ondernemers. "Door het organiseren van allerlei evenementen zorgen zij er ook voor dat Almeloërs die het minder hebben getroffen een zetje in de rug krijgen."

Almelo e.o.