Volledig scherm
© ROBIN UTRECHT

Politie jaagt op voortvluchtige prostitutieverdachte Herman W. uit Almelo

ALMELO - Het Openbaar Ministerie eist vier jaar gevangenisstraf tegen Herman W. (42) uit Almelo voor uitbuiting van buitenlandse prostituees. Zijn vader Berend W. (72) uit Vriezenveen heeft zich volgens het OM schuldig gemaakt aan witwassen van crimineel geld, maar hoeft niet de cel in.

Maandag eindigde een mega-strafzaak rond mensenhandel in Twente en Zwolle met de zaken tegen vader en zoon W. die beiden niet kwamen opdagen. Herman houdt zich schuil omdat hij 1.169 dagen de cel in moet voor drugsdelicten. De politie zit hem op de hielen, zo werd bekend. Vader Berend kon volgens zijn advocaat Brian de Pree de druk van de strafzitting niet aan.

Lapzwans

Officier van justitie Maarten Noordzij vertelde dat vader een slechte verstandhouding met zijn zoons heeft. Hij vindt ze lapzwansen die zich met criminaliteit bezighouden en tegen de lamp lopen. Een andere zoon is eerder veroordeeld voor mensenhandel en nu hangt Herman hetzelfde boven het hoofd.

Via de bankrekening van vader Berend waste volgens de officier Hermans levensgezel Julia R. (49) uit Almelo 50.000 euro crimineel geld wit, dat ze gebruikte om in Almelo een appartement te kunnen kopen. Officier Noordzij beschreef dat Berend twijfelde over de legale herkomst van het geld. Hij had het niet op zijn rekening moeten laten storten. Noordzij acht Berend schuldig, maar vindt het niet nodig een straf op te leggen. De man heeft onder de zaak geleden en is op leeftijd.

Advocaat De Pree pleitte voor een volledige vrijspraak. Hij benadrukte dat Berend eerst naar zijn boekhouder is gegaan om na te vragen of het wel kon. Omdat een deel van het geld van zijn rekening meteen naar een notaris werd overgemaakt, kreeg Berend nog meer de indruk dat het wettelijk in de haak was. Tenslotte was er ook nog een akte uit Roemenië waaruit hij kon opmaken dat het geld een schenking van de moeder van Julia R. betrof. Overigens denkt het OM dat die akte vals is.

Zonder condoom

Officier Noordzij ziet in Herman W. en Julia R. de hoofdverdachten van grootschalige mensenhandel. Hij eiste daarom tegen hem dezelfde straf als aan het begin van de zittingsreeks tegen Julia R.: vier jaar. Hij vatte de argumenten samen: W. haalt een kansarme vrouwen uit het buitenland als prostituee naar Nederland, regelt huisvesting, laat hen driekwart van hun inkomsten afstaan, maakt misbruik van zijn overwicht, maakte ze afhankelijk door de klantenwerving te doen en haalt soms zelf het geld bij ze op. Noordzij: “Hij sprak over de vrouwen als handelswaar. ‘Neuk ze een paar keer en dan komen ze wel voor je werken’. Zo appten ze met elkaar. Alle vrouwen werden bewogen tot werken zonder condoom. Dit heeft niets meer met prostitutie als een vrij beroep te maken”.

Vrijspraak

In deze zaak eiste de officier de afgelopen weken vrijspraak voor Ani Drule (33) uit Roemenië die een huis heeft in Zwolle van waaruit een prostituee van W. en R. werkte. Ze speelde geen rol in de uitbuiting. Ook voor Johny F. (35) uit Vriezenveen vroeg hij vrijspraak, hoewel hij ervan overtuigd is dat hij ‘dik in de illegale prostitutie zit’. Maar het onderzoek heeft onvoldoende aan het licht kunnen brengen welke prostituees hij slachtoffer zou hebben gemaakt. Tenslotte was de rol van Anton S. (57) uit Gildehaus die voor R. en W. een seksadvertentie plaatste zo gering en wist hij niet dat de Poolse, die daarop kwam zou worden uitgebuit, dat ook hij volgens de officier moet worden vrijgesproken.

Leontina S. (41) uit Roemenië verdient een werkstraf van 180 uur en drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. Zij haalde voor R. en W. een vrouw naar Nederland en wist hoeveel geld ze moest afstaan. Tegen de dochter Diana (25) van Julia R. eiste Noordzij een half jaar gevangenis.

De rechtbank doet 1 maart uitspraak.

Almelo e.o.