Volledig scherm
© Lenneke Lingmont

Politie neemt 120 auto's in beslag in Almelo

ALMELO - De politie heeft maandag aan de Twentelaan in Almelo het bedrijf Uw Import Auto ontruimd. 120 auto's, met een geschatte waarde van een miljoen euro, werden in beslag genomen. De eigenaar wordt ervan verdacht zijn bedrijf met 'op criminele wijze verkregen vermogen' te hebben opgezet.

Het gaat om een 44-jarige man uit Almelo. Hij wordt al drie weken vastgehouden en is volgens de politie een belangrijke pion in grootschalige hennepteelt en -handel in Almelo en Vroomshoop. Hij is een van de vijftien verdachten die op 10 mei tijdens een grootschalige politieactie werd aangehouden. Destijds werden bij hetzelfde bedrijf al vijftien auto’s in beslag genomen en werden uit meerdere woningen waardevolle spullen meegenomen.

Rol autohandelaar onderzocht
Twaalf van hen zijn inmiddels weer op vrije voeten, drie zitten er nog vast. Wat de rol van de 44-jarige autodealer uit Almelo is, wordt nog verder onderzocht. "Hier staat voor een miljoen aan crimineel verkregen vermogen", laat politiewoordvoerder Frank Brouwer ter plaatse weten. "Dit is bijzonder, geen dagelijkse kost. Maar als wij criminelen iets kunnen afpakken om het in de staatskas te stoppen, dan zullen we dat zeker doen."

De auto's gaan naar de dienst domeinen. Die verkoopt ze bij opbod.

Onderwereld raakt bovenwereld
Mensen die al een auto hebben gekocht bij Uw Import Auto hoeven niet te vrezen. "Dat is allemaal afgehandeld", geeft Brouwer aan. Al snapt hij wel dat mensen die er een bolide hebben aangeschaft, wellicht schrikken van de wijze waarop de eigenaar handelde. "Dit is waar de onderwereld de bovenwereld raakt. Als je je er niet bewust van bent, dan zie je dat niet. En waarschijnlijk kan je dat ook niet zien."

Het onderzoek naar de criminele organisatie loopt al twee jaar. En dat gaat door, meldt Brouwer. "We sluiten niet uit dat er nog meer van dit soort acties volgen."

Volledig scherm
© Persbureau GinoPress
Volledig scherm
© Lenneke Lingmont

Almelo e.o.