Politie zet beelden dief dure fiets in Almelo online, maar blurt verdachte

VideoALMELO - Op de Facebookpagina van Politie Almelo wordt publiek gevraagd om een fietsendief te herkennen. Opmerkelijk daarbij is dat de beelden zijn geblurd.

Het gaat om een diefstal op vrijdagmiddag 7 december, bij een supermarkt aan de Bornsestraat in Almelo. Op camerabeelden, die maandag op de Facebookpagina van het politieteam Almelo zijn geplaatst, is te zien dat een man een elektrische fiets met een waarde van 2000 euro uit de stalling meeneemt. 

Kort daarvoor is hij ook gefilmd bij de kassa in de supermarkt. ‘De man is zelf ook op de fiets gekomen en begroet twee andere mannen. Vermoedelijk kom hij uit de buurt’, meldt het opsporingsbericht. De video eindigt met de oproep: ‘Bent u of herkent u deze man?’

Bewust geblurd 

Maar door het gezicht van de vermeende fietsendief te blurren, wordt het bezoekers van de Facebookpagina niet gemakkelijk gemaakt. Politiewoordvoerder Jan Thijs van Hemmen kan zich heel goed voorstellen dat dit vragen oproept en vertelt over de beweegredenen: „De man is alleen nog maar een verdachte. We proberen eerst met zo min mogelijk schade voor hem de zaak op te lossen. Daarbij moeten wij handelen vanuit proportionaliteit.”

Hij maakt een vergelijking met wapengebruik door collega’s op straat. „Als je iemand kan aanhouden door hem één klap te geven met je wapenstok, moet je hem er niet vijf geven. Dat geldt net zo bij de communicatie bij opsporingsberichtgeving.”

Privacy

De politiewoordvoerder laat weten dat de oproep is geplaatst onder regie van het Openbaar Ministerie (OM). „Dat betekent dat drie officieren van justitie de beelden hebben bekeken. We hebben gekozen om de oproep eerst via de Facebookpagina van het team te doen.” 

Vooralsnog op een manier waarbij rekening wordt gehouden met de privacy van de gedachte. „Maar degene die te zien is in het filmpje zal zichzelf ongetwijfeld herkennen. We geven hem de kans zich te melden en zijn verhaal te doen.’’

Op de vraag wat de politie gaat doen als de Facebook-oproep niets oplevert, antwoordt Van Hemmen: „De volgende stap is dat we de beelden herkenbaar gaan tonen. Ook dan moeten we weer toestemming vragen van het OM.”

Volledig scherm
© Facebook/Politie Almelo

Almelo e.o.