Volledig scherm
Deelnemers aan het programma minikronieken zijn bezig laatste hand te leggen aan hun film, ze zijn aan het monteren. Vlnr: Mascha de Roy, Tessa Olde Riekerink en Lieuwe Greidanus © Emiel Muijderman

Portretten van bijzondere Almeloërs in minikronieken

ALMELO - Amateurfilmers laten in minikronieken Almeloërs hun inspirerende verhalen vertellen. De première is zondag 4 december in Hof 88.

Lieuwe Greidanus heeft een schildersbedrijf. Hij komt deze maand amper aan werken toe, vertelt hij. Bijna al zijn tijd steekt hij in een minikroniek: in interviewen, filmen en monteren. "Een kroniek is een korte film van maximaal tien minuten. Het is een portret van een bijzonder persoon", vertelt Lieuwe die zijn camera richtte op Daniëlla Wolters die in Almelo onder meer betrokken is bij het Liedjesmakersfestival.

Cultuurmakelaar Eléon de Haas kwam het concept van de minikroniek ooit tegen. En hij spoorde op zijn beurt de sociaal bewogen media-onderneemster Masja de Roy aan in Almelo aan de slag te gaan. Dat gebeurt nu onder de vlag van de Stichting Nieuwe Twentse Kunst en met bijdragen van cultuurfondsen en provincie. Een topidee, aldus Masja: "Het belangrijkste doel is om mensen met elkaar te verbinden", zegt ze. "Om begrip te krijgen voor keuzes die mensen in hun leven hebben gemaakt. Levensverhalen die anderen kunnen inspireren. De cursisten leren filmen en monteren met minimale middelen om de drempel om mee te doen zo laag mogelijk te houden. Het filmen doen ze bijvoorbeeld met hun mobiele telefoon."

Masja is trots op alle deelnemers. Ze vindt dat iedereen zijn of haar kracht heeft laten zien, zoals ze het omschrijft. "Mensen hebben elkaar geholpen. Het enthousiasme is enorm. En het is nu natuurlijk superspannend wat ze hebben gemaakt." Lieuwe heeft al weer zin in een nieuwe film, maar eerst moet hij weer aan het werk.

Alle portretten van het project Minikroniek worden morgen vanaf 12.30 uur vertoond in de filmzaal van Hof 88, Elisabethhof 4. Initiatiefneemster Masja de Roy geeft om 14.00 uur een korte presentatie over het project. Het duo Sweet 'n Spicey treedt tussen de blokken van telkens drie minikronieken op.

Almelo e.o.