Volledig scherm
Wie zijn of haar toga vergeet, kan een leentoga krijgen. © Peter Nicolai

Probleempje in Almelo: leentoga advocaat voldoet niet aan wettelijke eisen

ALMELO/DEVENTER - Leentoga’s in rechtbanken voldoen niet altijd aan de wettelijke eisen. Dat ondervond een advocaat uit Deventer onlangs in de Almelose rechtbank. 

Advocaat Anno Huisman vergeet zelden zijn toga, maar afgelopen week is het eens raak. Als hij voor een zaak de Rechtbank Almelo betreedt, prijkt de kenmerkende robe niet in zijn tas. Gelukkig voor de raadsheren hebben rechtbanken meestal leentoga’s. Dus hijst Huisman zich in een gewaad uit de Almelose voorraad.

Mis

Met die toga blijkt wat mis. Huisman moet tijdens zijn pleidooi continu de mouwen opstropen. „Dat kun je natuurlijk niet hebben in een zaak.” Reden genoeg voor de raadsman om naderhand zijn bevindingen op Twitter te plaatsen: 

‘Toga’s moeten aan wettelijke eisen voldoen. Ook leentoga’s.’ Het wetsartikel luidt: ‘Aan de onderkant der mouwen behoort een voorziening te zijn getroffen, welke het terugvallen der mouwen verhindert.’ 

Controle

Een woordvoerder van de Rechtbank Almelo heeft het tweetje inmiddels gezien. Hij vermoedt dat het om een grapje gaat, maar wil de voorraad toga’s best even controleren. Volgens hem valt het allemaal reuze mee. 

„Ze zien er wel wat gebruikt uit, maar met de staat is niets mis”, zegt hij. „Mijn tweet was enigszins luchtig bedoeld”, zegt Huisman. „Maar om eerlijk te zijn, mankeert er heel vaak wat aan de leentoga’s in Nederlandse rechtbanken. Of de knoopjes zitten los of de bef is niet schoon. Daar mogen ze best wat beter op letten. Als je je eigen toga een keer vergeet, moet het gewoon voor elkaar zijn.”

Almelo e.o.