De AOC-leerlingen Jolijn Remmink (links) en Bridget Reinders plaatsen een van de vogelhuisjes bij hun school.
Volledig scherm
De AOC-leerlingen Jolijn Remmink (links) en Bridget Reinders plaatsen een van de vogelhuisjes bij hun school. © Rikkert Harink

Proefpark AOC Almelo moet vogels en toeristen trekken

ALMELO - Een groep leerlingen van het Agrarisch Onderwijs Centrum (AOC) heeft gisteren een begin gemaakt met de aanleg van het proefpark ‘Morgen is Groen’ in de voortuin van de school aan de Bornerbroeksestraat. Onder het motto ‘Vogels zijn vips’ hingen ze meerdere vogelhuisjes op, in de hoop dat daar in het voorjaar vogels van divers pluimage gaan nestelen.

Proefpark
De in vrolijke kleuren uitgevoerde vogelhuisjes zijn door leerlingen gemaakt van afvalhout. En dat past precies bij het duurzame karakter dat het proefpark bij het AOC moet krijgen. Het is de bedoeling dat de school er samen met het bedrijfsleven en/of overheden activiteiten gaat ontplooien die te maken hebben met duurzaamheid. „We willen graag voorop gaan in de vergroening. Onze maatschappij wordt steeds groener. Er komt steeds meer aandacht voor milieu, voor duurzaamheid en voor bewuster leven. Dat kunnen we in het proefpark ook aan de buitenwacht laten zien”, vertelt AOC-directeur André Hoeben.

Windmolen
Als voorbeeld van een van de toekomstige activiteiten noemt hij de plaatsing van een windmolen in het proefpark. „Een vader van een van onze leerlingen heeft daar wel ideeën over”, aldus Hoeben. Een ander door de leerlingen zelf aangedragen idee is het telen van groente en fruit die op school gebruikt kunnen worden. „Kweek en eet je eigen planten in de schoolkantine”, aldus Hoeben.

Onderwijspaviljoen
Verder wordt er dit jaar met duurzame materialen een onderwijspaviljoen in het proefpark gebouwd. Dat doen mbo-leerlingen van het AOC zelf.
Het ontwerp voor het proefpark is gemaakt door studenten van de ‘groene’ Hogeschool Van Hall Larenstein. Het vogelhuisjesbos is het eerste concrete resultaat daarvan. Hoeben: „We willen graag voorop gaan in de vergroening. De groene sector is booming. De expertise van Nederland gaat de hele wereld over. Laten we daar trots op zijn.”

Toeristen
Bij de ontwikkeling van de proeftuin werken vmbo, mbo en hoger onderwijs samen. Uniek volgens Hoeben, die hoopt dat de proeftuin ook tot een toeristische trekpleister uitgroeit. „Net als vroeger, toen het AOC nog in Zenderen gevestigd was.”

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.