Volledig scherm
Lars Boom gaat als winnaar over de finish van de Profronde van Almelo in 2015. © Bert Kamp

Profronde van Almelo: geen budget voor renners van de 'buitencategorie'

ALMELO - Profrenners onder wie de broers Danny en Boy van Poppel, Tour-topper Stef Clement en nationaal kampioen Dylan Groenewegen staan vrijdagavond 26 augustus aan het vertrek van de jaarlijkse Profronde van Almelo. Bij de wedstrijd door het centrum van de stad ontbreken wereldtoppers.

Coureurs onder wie Peter Sagan of Chris Froome zijn simpelweg onbetaalbaar voor een organisatie zoals die in Almelo. ,,Die zijn buiten categorie. Al zouden we die wel graag weer willen contracteren'', aldus Guido Eggemont van de organisatie.

Wie de erelijst van de Profronde Almelo afgaat, ziet daarop grote wielrenners uit het verleden staan. Tourwinnaar Laurent Fignon uit Frankrijk, de Ierse klassiekerspecialist Sean Kelly, wereldkampioen Paolo Bettini uit Italië, de Belgische kasseienbeul Johan Museeuw en supersprinter Mark Cavendish: zomaar enkele namen van vedetten die op het hoogste treetje van het podium in Almelo stonden.

Budget
Maar de tijd van grote buitenlandse namen is voor de Profronde voorbij. Hoe graag Guido Eggermont (67) wielrenners als Chris Froome en Peter Sagan ook naar Almelo zou willen halen, hij heeft er momenteel het budget niet voor. De man die sinds vijf jaar verantwoordelijk is voor het rennersveld moet bekennen dat de startgelden dusdanig hoog zijn, dat zelfs de vaderlandse wielertop al aan de dure kant is. „Je moet echt aan tienduizenden euro’s denken, als je een grote naam wil contracteren”, vertelt hij, zonder exacte bedragen te noemen.

„Zoetemelk heeft in zijn tijd een schijntje verdiend als je het vergelijkt met nu. Als we Froome willen halen, is in een keer ons hele budget er doorheen. Ook Tom Dumoulin, die we twee jaar geleden nog hebben gehad, en Bauke Mollema worden duur. Maar goed, dat is ook absolute wereldtop.”

Sponsoren
De startlijst van de Profronde is afhankelijk van de bijdragen van sponsoren. De crisis heeft dus zeker een rol gespeeld, geeft Eggermont aan. „We merkten dat grote sponsoren bijvoorbeeld driekwart van het bedrag van het jaar ervoor deden. En dat is natuurlijk heel legitiem, als je mensen moet ontslaan, kan je niet volop de Profronde gaan sponsoren.”

Uitsmijter
Eggermont heeft dit jaar als belangrijkste namen de sprintbroers Danny en Boy van Poppel, Dylan Groenewegen en Stef Clement vastgelegd. Hij legt uit hoe dat in zijn werk gaat. „In mei ga ik met John van den Akker en Martin van Steen van Cycling Service om tafel. Zij zijn een soort makelaars van de wielrenners. Onder het genot van een uitsmijter praten we dan over wat er mogelijk is binnen ons budget. Vervolgens is het wachten op de Tour de France.”

Want die ronde bepaalt nagenoeg alles. Wie doet het goed en rijdt zich in de picture? Wie moet er na de Tour nog naar een andere koers die tegelijkertijd met de Profronde valt? En misschien nog wel belangrijker: wie blijft er heel? „Vanaf de Tour heb ik dagelijks contact met Cycling Service. We proberen ook wat contracten al daarvoor af te sluiten, maar dat is allemaal voorwaardelijk.” Pas in de week van het evenement zelf worden de laatste renners definitief op papier gezet.

Programma Profronde van Almelo:
Vrijdag 26 augustus om 19.45 uur start op het Centrumplein de 34ste editie van de Profronde Almelo, daarvoor als daarna valt er genoeg te beleven rondom de koers.

Dinsdagavond 23 augustus werd de aftrap gegeven, met de eerste editie van het Fashion & Lifestyle event. Op de catwalk toonden Almelose bedrijven nieuwe trends. Woensdagavond 24 augustus staat in de VIP-tent op het Marktplein het Wielercafé op het programma, aanvang 19.30 uur. Te gast zijn onder andere profrenner Maurits Lammertink en programmamaker Eric Dijkstra.

Vrijdag zijn vanaf 13.00 uur activiteiten in het centrum, de reclamekaravaan gaat door de stad. De Dikkebandenrace start om 16.30, waarna de profs aan de beurt zijn en het feest in de stad verder gaat.

Almelo e.o.