Volledig scherm
© ZGT

Prostaat-operaties blijven in Twente

ALMELO - Twentenaren hoeven niet bang te zijn dat ze voor een operatie aan hun prostaat de provincie moeten verlaten. Dat zegt ZGT-uroloog Herman Roelink.

Twentse urologen zijn niet gelukkig met de manier waarop Santeon ziekenhuizen, waartoe ook het MST behoort, hun plannen presenteerden voor de concentratie van robotoperaties. De indruk werd gewekt dat robotoperaties alleen nog maar in Rotterdam en Nijmegen gaan plaatsvinden. Roelink: "Onzin. Die ziekenhuizen kunnen hooguit wat over eigen patiënten zeggen, maar niets over de prostaatzorg in Nederland."

Onrust
De concentratieplannen haalden het achtuurjournaal en dat leidde tot onrust bij Twentse patiënten. "Mijn spreekuur is een uur uitgelopen", aldus (robot-)uroloog Roelink. "Er viel veel uit te leggen. Opmerkelijk genoeg overlegde ik toen net met mijn collega's in Enschede. Zij wisten van niks."

Da Vinci-robot
In een brief aan de urologen zegt de directie van het MST dat het uitgangspunt blijft om de robotgestuurde prostaatoperaties in Twente te houden. In Twente worden alle patiënten bij wie de prostaat moeten worden verwijderd, al geruime tijd naar het ZGT in Almelo verwezen. Daar staat de Da Vinci-robot waarmee Roelink en zijn collega Saskia Stomps opereren.

Topcentrum
Door de zorg te concentreren in Almelo kunnen de artsen meer operaties uitvoeren, waardoor de kwaliteit beter wordt. "Om deze operaties te mogen uitvoeren moet je er zeker twintig per jaar doen. Alleen doe ik er al 60. Ik verwacht dat de grens van twintig langzaam opgeschroefd wordt. Dan stoppen ziekenhuizen vanzelf met de ingreep.In Twente hebben we alles in huis voor een topcentrum. Dat durf ik hardop te zeggen. Nergens in Nederland hebben ze het zo goed voor elkaar. Zeker nu we als urologen van het ZGT begin dit jaar zijn gefuseerd met het maatschap urologie van het MST."

Druk
Omdat het ZGT in Almelo steeds meer patiënten krijgt, is er druk om het aantal beschikbare uren van de Da Vinci-robot uit te breiden. "We hebben nu twee dagen. De chirurgen ook, en de gynaecologen een dag. Wat ons betreft mogen er wel wat uren bij. Af en toe zijn de wachtlijsten langer dan we zouden willen. Er komen hier nu al patiënten uit Limburg, Amsterdam en Friesland. Dat zal alleen maar toenemen." MST heeft al jaren plannen om ook een operatierobot te kopen. Of dat gezien de prijs - ruim 2 miljoen - onder de huidige financiële situatie doorgaat, is onduidelijk.

Almelo e.o.