Volledig scherm
De trein van Almelo naar Hardenberg © Bert Kamp

Provincie wil werk maken van spoorlijn Twente naar Groningen

ENSCHEDE/ALMELO - Er moeten stappen worden gezet in het realiseren van een directe treinverbinding tussen Enschede, Almelo, Emmen en Groningen. Dat onderstrepen de coalitiepartijen van de provincie Overijssel. De zogenoemde Nedersaksenlijn is toegevoegd aan het coalitieprogramma ‘Samen Bouwen aan Overijssel’.

Is een directe spoorlijn van Twente naar Groningen realiseerbaar? Die vraag reist al jaren. Een deel van de Nedersaksenlijn ligt er al: tussen Enschede, via Almelo en Hardenberg, naar Emmen. Maar voor een directe spoorverbinding zou het traject door moeten lopen naar Musselkanaal, via Veendam, naar Groningen. Uit eerder onderzoek bleek dat het doortrekken van het spoor zo’n 250 miljoen euro kost.

Opgenomen in programma

Volledig scherm
De route van die de nieuwe treinverbinding tussen Enschede en Groningen ongeveer zou moeten afleggen © Google Maps

In het coalitieprogramma ‘Samen Bouwen aan Overijssel’, dat vorige week gepresenteerd werd, was de Nedersaksenlijn niet tot in detail opgenomen. GroenLinks, die opperde het onderwerp alsnog toe te voegen aan het programma voor de komende vier jaar, heeft het onderwerp duidelijker op de agenda gezet. Het voorstel van de partij is breed gesteund door de andere partijen.

En daarmee ligt er nu een opdracht voor het Overijsselse College om aan de slag te gaan en werk te maken van een betere, en vooral snellere, treinverbinding van Twente naar Drenthe en Groningen.

Die directe treinverbinding zou een tijdsbesparing opleveren van zo'n 20 minuten. Nu moeten reizigers vanuit het oosten nog via Zwolle reizen om in Groningen of Leeuwarden te komen.

Onderzoek

ChristenUnie opperde eind vorig jaar al voor een nieuw onderzoek naar de haalbaarheid van de zogenoemde Nedersaksenlijn. Dat voorstel kreeg voldoende steun van de andere partijen.

Poll

Provincie wil werk maken van spoorlijn van Twente naar Groningen

  • Terecht, laten we de verbindingen in Oost-Nederland eindelijk op orde maken (80%)
  • Zonde van het geld, wie gaat dat traject gebruiken? (11%)
  • Laat ze het geld gebruiken voor een fatsoenlijke nachttrein vanuit Twente (9%)
2741 stemmen

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.

Poll

Bevrijdingsmonument in Almelo kwijnt weg bij oude stadhuis

  • Schande! Dat monument moeten ze snel opknappen (27%)
  • Opknappen en nog voor alle festiviteiten verplaatsen naar een prominentere plek (62%)
  • Ik heb niks met dat monument. Wat mij betreft doen ze er niets aan (11%)
1690 stemmen