Volledig scherm
Voorzitter Herman Zwerink (links) van de PvdA Almelo na een spoedoverleg. © archieffoto Lars Smook

PvdA Almelo stapt uit coalitie

ALMELO - Voor het eerst sinds tientallen jaren maakt de PvdA geen deel meer uit van het gemeentebestuur in Almelo. De partij stapt na al het gedoe rondom de opvolging van wethouder Anja Timmer uit de coalitie.

Dat is de uitkomst van een overleg met fractievoorzitters dat woensdagavond is gehouden.

De PvdA had graag een tweede kans gekregen om de opvolging van de aftredende wethouder Anja Timmer te regelen, maar daarvoor was onvoldoende steun uit de gemeenteraad. Dat blijkt uit het raadsonderzoek dat Rob Franken deed naar aanleiding van de 'wethoudersaffaire'. Omdat er onvoldoende steun is en de partij niet de regierol op zich kan nemen, heeft de PvdA besloten zich terug te trekken uit de coalitie.

Over schaduw heen
'De fractie heeft zich de ontwikkelingen in de afgelopen periode sterk aangetrokken', schrijft Franken in zijn rapport. 'Zij was bereid om een nieuwe weg in te slaan maar wel op basis van een royale steun. Nu die steun uitblijft, treedt de fractie, zoals ze het zelf uitdrukt, “in bescheidenheid terug”. Tegelijkertijd benadrukt de fractie dat zij op dezelfde constructief-kritische wijze het beleid blijft beoordelen in het belang van stad en inwoner. De fractie stapt hiermee ver over de eigen schaduw en dat verdient bestuurlijke waardering en politiek respect.'

Van een bestuurscrisis is geen sprake. De wethouders van het CDA, de SP en de ChristenUnie blijven zitten. Dit drietal wordt aangevuld met een opvolger van Timmer, die in het gesprek dat ze had met Franken nogmaals heeft aangegeven dat ze op korte termijn wil vertrekken.

Wethouder uit Almelo
Het streven is om de opvolger in september te benoemen. Raadsbreed zal naar een opvolger worden gezocht, fracties kunnen kandidaten vanuit hun eigen netwerk voordragen. Politieke kleur is geen must, wel dienen kandidaten - gezien alle discussie daarover - in Almelo te wonen.

Almelo e.o.