Volledig scherm
De overstap van Loupatty van de PvdA naar de VVD maakt de tongen los. © Lars Smook

PvdA Almelo verrast door overstap Loupatty naar VVD

ALMELO - De overstap van Loupatty naar de VVD maakt de tongen los in de Almelose wandelgangen van het stadhuis. Fractievoorzitters van de PvdA en SP reageren. De CDA fractievoorzitter Zielman wil met alle fractievoorzitters om tafel om te bespreken hoe nu verder.

Jaap Stapel, de huidige fractievoorzitter van de PvdA, noemt de overstap van Loupatty ‘zeer verrassend’. Hij kreeg het nieuws gisterochtend rond kwart voor acht. „Ik hoorde afgelopen week al wel dat hij aan het shoppen was bij andere partijen”, zegt Stapel. „Een fractievoorzitter van een andere partij waarschuwde mij. Maar dat was niet de VVD. Daarom verrast mij dit nieuws.”

Loupatty bevestigt dat hij met meerdere partijen heeft gesproken. „Ik ben een raadslid onder de raadsleden, ik heb met veel van hen gesproken over mijn politieke toekomst.”

Twee zetels
Met het vertrek van Loupatty blijft collegepartij PvdA met slechts twee zetels achter. En heeft de coalitie nog slechts 14 van de 35 raadszetels. Toch is dit niet gelijk de reden de stekker uit de coalitie te trekken. „Het is nu in ieder geval duidelijk hoe de situatie ligt bij de PvdA”, zegt fractievoorzitter Frits Akse van de SP. „Ik wil graag met de hele raad in gesprek of het acceptabel is om met de PvdA in de coalitie door te gaan. Als dat zo is, kan de PvdA wat mij betreft blijven.”

In het wekelijkse coalitieoverleg heeft Marcel Zielman, CDA-fractievoorzitter, het voorstel gedaan om met alle vijftien fractievoorzitters te bespreken hoe het nu verder moet met de coalitie en de vervanging van Anja Timmer als wethouder.

Almelo e.o.